10.5 C
Tuzla
15.06.2024.

Poslanici Skupštine TK usvojili Rebalans budžeta

Usvajanjem Rebalansa budžeta na sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona obezbijeđen je novac Univerzitetsko kliničkom centru za nabavku linearnog akceleratora za onkološke pacijente. Sadašnji Budžet TK iznosi oko 605,6 miliona KM i povećan je za nešto više od 7 miliona odnosno za 1,18.posto.

“Vlada je odradila svoj dio posla, poslanici su danas odradili, ja mislim da je to za svaku pohvalu .Mi radimo Rebalans budžeta TK koji je usvojen u redovnoj proceduri dok neke društvene političke zajednice, još uvijek nisu usvojile ni Budžet” istakao je Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK.

Nakon objave u Službenim novinama, novac će biti prebačen UKC Tuzla, koji će obezbijediti dodatna 2, 5 miliona KM potrebna za nabavku akceleratora. Odluka o Rebalansu donesena je jednoglasno, uz opasku opozicije da bi nakon prenošenja osnivačkog prava na Federalnu vladu trebala uslijediti i novčana pomoć za modernizaciju opreme UKC Tuzla, kao i da je potrebno iznaći način da se ubrza proces nabavke akceleratora

Izrazili smo nezadovoljstvo, jer evo već godinu dana nije ništa poduzeto kada je u pitanju nabavka linearnog akceleratora, još prije godinu dana je dostavljen zahtjev od strane UKC-a i smatramo da treba naći neki modalitet, kako da se provede postupak javne nabavke, jer očekujemo da postupak koji bi vjerovatno dugo trajao, da će odužiti nabavku akceleratora i da to neće biti u skorijem vremenu” brekao je Dževad Hadžić, predsjednik Kluba poslanika SDP BiH u Skupštini TK.

Rebalansom budžeta povećana su i sredstva budžetske rezerve na milion KM obzirom da je izdvojeno 400 hiljada KM za stanovništvo Turske.

Tražimo modalitete da pomognemo u novcu i ugroženim stanovnicima Sirije, međutim znate kakvo je stanje tamo i nemamo drugog sugovornika na koji način, morat ćemo djelovat preko humanitarnih organizacija” istakao je Suad Mustajbašić, ministar finansija TK.

Poslanici Skupštine TK usvojili su i Zakon o izmjenama zakona o izvršenju Budžeta TK za tekuću godinu.

Vezane vijesti

TUZLA