7 C
Tuzla
01.03.2024.

Potpisani ugovori sa korisnicima novčane podrške po projektima „Siguran start“ i „Zapošljavanje ranjivih kategorija“

Grad Tuzla je i ove godine izdvojio značajna sredstva za podršku korisnicima koji imaju svoje obrte i za zapošljavanje ranjivih kategorija. U odnosu na prošlu, ove godine su sredstva uvećana za 80 hiljada KM, a ono što je svakako pohvalno jeste veliki broj mladih koji su se prijavili na ove javne pozive.

Pokretanje vlastitog biznisa donosi brojne koristi, kako za pojedinca tako i za cjelokupno društvo. Prepoznajući značaj registracije novih djelatnosti, Grad Tuzla izdvojio je 345 hiljada za podršku onima koji imaju svoje obrte. Vlasnica Edukacijsko-rehabilitacijskog kabineta u Tuzli iskoristit će sredstva koja je dobila od Grada za zapošljavanje jedne mlade osobe.

„Ono što je jako značajno jeste da ovakvi poticaji, ova sredstva koja dobijemo značajno unapređuju naš rad i daju nam mogućnosti da zaposlimo i druge mlade osobe. S obzirom da u cijeloj ovoj priči grad Tuzla daje zaista veliku podršku što kroz ovaj, što kroz druge pozive zaista smo zahvalni zbog sredstava koja su nam dodijeljena. Pored toga, daju nam jak vjetar u leđa da dalje radimo i pratimo rad Gradske uprave, ali i neke druge pozive“, rekla je Lejla Burgić, vlasnica Edukacijsko-rehabilitacijskog kabineta u Tuzli.

Ukupno 232 korisnika dobila su novčanu podršku u okviru projekta „Siguran start“. Ono što vrijedi istaknuti je i veći broj kompanija koje su dobile sredstva po ovogodišnjem Javnom pozivu. Jedna od njih je i INOX d.o.o. koju Grad podržava već drugi put.

„Ovaj vid pomoći svakako znači za nas koji se upustimo u samostalne djelatnosti, jer i sami znate kakvi su nameti države i da najveći dio ide na plaće. Također, svi mi pretežno plaćamo zakupe za svoj prostor, tako da koji god iznos da je u pitanju dobro dođe nama koji smo na samom startu“, istakla je Ivana Petrović, vlasnica INOX d.o.o..

Gradonačelnik Lugavić ističe da se Projekat „Siguran start“ uspješno provodi već dugo. Za podršku korisnicima po ovom projektu izdvojeno je ukupno 300 hiljada KM.

„124 obrta u okviru ovih 232 se odnose na žensko poduzetništvo i poduzetništvo mladih, a što još jednom dokazuje da je grad opredijeljen prema mladima i ranjivim kategorijama i u pravom smislu riječi je i njima partner, ali i partner svim onim koji se odluče da registruju djelatnost i posluju na području grada Tuzla“, kazao je Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

Korisnici koji su potpisali ugovore ohrabruju i druge, posebno mlade ljude, da pokrenu vlastiti biznis. Kako kažu, sve počinje od ideje. Podrška Grada svakako neće izostati, a sve ostalo je na nama samima, naglašeno je.

Vezane vijesti

TUZLA