31 C
Tuzla
19.07.2024.

Požar u Dalmaciji pod nadzorom

Požar koji je planuo u četvrtak malo iza 11 sati na području Grebaštice, tijekom noći je stavljen pod nadzor, potvrdio je za Hinu Darko Dukić, zapovjednik šibensko-kninske Vatrogasne zajednice.

Na terenu je tijekom noći bilo oko 140 vatrogasaca sa 51 vozilom. U noći sa četvrtka na petak bilo je obnavljanja plamena, no vatrogasci su uspjeli obuzdati novi zamah vatrene stihije.

U petak rano ujutro na požarište su se vratila i dva kanadera. Magistrala je otvorena za sav promet te je uključena električna energija.

“Situacija je jutros puno bolja. Nema otvorenog plamena i radi se na dogašavanju”, potvrdio je vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

Do petka ujutro zaustavljeno je širenje vatre, nema otvorenog plamena te se radi na dogašavanju posebno na području Šparadića.

“Požar još nije ugašen, ali je pod nadzorom”, kazao je Dukić.

Jadranska magistara na tom je dijelu od četvrtka navečer ponovno otvorena za sva vozila, a domaćinstvima i ostalima vraćena je električna energija koja se u petak ujutro zbog povratka kanadera na teren neće gasiti jer na dijelu požarišta koje se sanira nema dalekovoda, pojasnio je Dukić.

Prema prvim procjenama, opožarena je površina od oko 600 hektara. Vatra je zahvatila kuće u Grebaštici, izgorjelo je nekoliko automobila, a u jednom je trenutku vatrena stihija zaprijetila i selima u primoštenskom zaleđu.

Plamen je u četvrtak  krenuo od Gornje Grebaštice, nošen jakim udarima vjetra stigao je do Šparadića, te mjesta Kalina i Bilo te brda Jelinjak.

Osim županijskih vatrogasnih snaga na terenu su bili i pripadnici Državne interventne postrojbe iz Splitsko – dalmatinske  i Zadarske županije koji su požar gasili uz pomoć zračnih snaga – tri kanadera i dva air traktora.

Požarište je u četvrtak navečer obišao i hrvatski ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, koji je potvrdio da je počeo očevid koji bi trebao otkriti uzrok požara.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA