30 C
Tuzla
21.06.2024.

Prijedlog mjere pritvora i zabrane za uhapšene u predmetu ‘Piramida’

Za uhapšene u akciji kodnog naziva “Piramida”, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je Sudu BiH prijedlog mjere pritvora za tri osobe i mjere zabrane za 14 osoba.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajuća tužiteljica iz Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, uputila je prema Sudu Bosne i Hercegovine prijedlog za određivanje mjere pritvora i mjera zabrane, za osumnjičene u akciji kodnog naziva “Piramida”, koja je sa partnerskim institucijama iz inozemstva, provedena u borbi protiv organiziranih ilegalnih migracija i krijumčarenja migranata.

Mjera pritvora predložena je za osumnjičene: Selima Delića zvanog “Selko”, 1997) iz Bihaća, nastanjen u Cazinu, Amela Mušinbegovića zvanog ”Ćelo” (1981) iz Visokog i Dženete Hadžiosmanović (1999) iz Sarajeva, nastanjena u Visokom. Svi državljani BiH.

Osumnjičeni u predmetu “Piramida” su pod istragom i terete se da su kao organizirana skupina, sa jasno podijeljenim ulogama i zadacima, vršili pronalazak i vrbovanje, zatim transport, smještaj i krijumčarenje ilegalnih migranata sa područja USK, na područje R Hrvatske i EU.

U nastavku akcije ‘Piramida’ uhapšene još dvije osobe

Za to su naplaćivali velike novčane iznose od 1.500 eura ili više po krijumčarenoj osobi, te na taj način sticali nezakonitu imovinsku korist u velikim iznosima.

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni sudjelovali u krijumčarenju oko 600 migranata, među kojima oko 100 malodobnih osoba, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Radi osiguranja neometanog vođenja postupka, prema 14 osoba predloženo je određivanje mjera zabrane, kojima se osumnjičenima zabranjuje međusobno sastajanje i neposredno ili posredno kontaktiranje.

Mjere zabrane odnose se na osumnjičene, državaljani BiH: Elvir Kaplan (1972) iz Visokog, Tarik Halilović (1988) Visoko, Eldin Šehagić (1999) iz Zenice, Anes Šečerović (1989) Visoko, Rasim Ganić (1986) Visoko,  Almir  Muhović (1999) Visoko, Nihad Nizić (1983) Sarajevo, Dragan Perak (2002) rođen u Novoj Biloj, Ermin Bajrić (1988) iz Sarajeva, Sanela Delić (1999) rođena u Velikoj Kladuši, Kemal Karajić (1988) iz Bihaća, Rasim Samardžić (1952) iz Cazina, Redžo Delić (1987) iz Bihaća i Zuhdija Nadarević (1970) iz  Cazina.

Vezane vijesti

TUZLA