31.7 C
Tuzla
18.06.2024.

U nastavku akcije ‘Piramida’ uhapšene još dvije osobe

U nastavku akcije ”Piramida”, policijski službenici Granične policije BiH uhapsili su još dvije osobe nakon pretresa stambenih prostorija na području Visokog i Kiseljaka, saopštila je u ponedjeljak Granična policija BiH.

”Pretresi su obavljeni na području Visokog i Kiseljaka u stambenim objektima i prostorijama čiji su vlasnici/korisnici osumnjičene osobe. Predmetne aktivnosti su poduzete u skladu s naredbama Suda BiH, a pod nadzorom Tužiteljstva BiH, zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela ”Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenje migranata”, saopštila je Granična policija BiH.

Osumnjičene osobe su ispitane u svojstvu osumnjičenih i predane postupajućoj tužiteljici Tužiteljstva, prilikom čega je osumnjičenima određen pritvor.

Pretresi na 16 lokacija zbog organiziranog krijumčarenja migranata

Podsjećamo, dio međunarodne organizirane kriminalne grupe je, u posljednjih šest mjeseci, preko teritorija Bosne i Hercegovine pokušao prokrijumčariti ili su prokrijumčarili preko 600 osoba, među kojima preko 100 maloljetnika, pri čemu su ostvarili novčanu korist veću od šest miliona konvertibilnih maraka.

Pretresi su prethodno obavljeni na 16 lokacija u Bihaću, Cazinu, Brezi, Visokom, Sarajevu, Kaknju i Velikoj Kladuši, prilikom čega je uhićeno 14 osoba. Aktivnosti čiji je nositelj organizacijska postrojba Granične policije BiH za sprječavanje prekograničnog organiziranog kriminala provedene su zajedno s Upravom kriminalističke policije MUP-a Republike Hrvatske i EUROPOL-om, a pod nadzorom Tužiteljstva BiH.

Podršku u realizaciji, u kojoj je sudjelovalo preko 150 policijskih službenika, pružili su policijski službenici MUP-a Unsko-sanskog kantona, dok su tokom istrage kontinuiranu podršku Graničnoj policiji BiH pružali Obavještajno-sigurnosna agencija BiH i Služba za poslove sa strancima.

 

Vezane vijesti

TUZLA