21.7 C
Tuzla
23.03.2023.

Protest novinara u Banjaluci protiv izmjena Krivičnog zakona RS

Izmjenama Krivičnog zakona Republike Srpske najviše se protive novinari. Protestom su ukazali na štetne posljedice koje ovaj zakon donosi i čime se, kako navode, gasi slobodno novinarstvo.

Novinari izmjene Krivičnog zakona karakterišu kao suzbijanje slobode govora. Slomljene olovke i traka preko usta je način kojim su željeli ukazati šta će biti kada zakon bude u primjeni, odnosno da će se ugasiti slobodno i objektivno novinarstvo.

”Pisanje vijesti bit će nemoguća misija. Istraživačko novinarstvo više neće postojati i svaki građanin će to osjetiti na svojoj koži. I zato im ostavljamo ove olovke da svaki od njih koji podigne ruku za ovakav nacrt Zakona, neka počne da se bavi i novinarstvom”, kazao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

Zakonom se uvode nova krivična djela protiv časti i ugleda za šta su propisane novčane kazne do 120 hiljada KM. Novinari su poručili da će objaviti imena i prezimena svih poslanika koji budu glasali za kriminalizaciju klevete i uvrede.

”Objavljivat ćemo svakodnevno na našim portalima, pokazat ćemo ko je od njih imenom i prezimenom stao iza ovakvog represivnog zakona u Narodnoj skupštini RS”, istakao je Vukelić.

Vladimir Šušak, novinar BHRT-a kaže da je težnja svakog društva  da se razvija i napreduje

”Mi sa ovim nacrtom Zakona idemo korak unazad, što je poraz čitavog društva”, ističe on.

Novinari su istakli da Zakon pogađa sve građane, a ne samo medijsku zajednicu. Vukelić navodi da se sada stvara okvir da bilo ko može biti krivično gonjen, zbog naprimjer neslaganja ili mržnje prema komšiji.

”Možete na rođendanu govoriti o nekome i to može da čuje njegova porodica i onda po članu Zakona koji je predložen, da ukoliko porodica smatra da je oštećena može da vas tuži i vi ne morate dokazivati istinitost ili neistinitost takvog navoda i na taj način, vi ćete platiti zaista rigoroznu kaznu”, rekao je Vukelić.

Protiv takvih kazni i odredbi bi trebali biti svi građani, poručili su okupljeni novinari. Više redakcija u Republici Srpskoj zatamnile su danas od 10 do 12 sati ekrane portala u znak protesta protiv usvajanja Nacrta navedenog Zakona.

POSLJEDNJE DODANO