15 C
Tuzla
13.06.2024.

Psihičko zlostavljanje: Nasilje (ni)je ljubomora!

Nasilje ne podrazumjeva samo fizičko povređivanje. Iako psihičko nasilje ne ostavlja modrice i ožiljke, ono ostavlja posljedice na mentalno zdravlje i blagostanje. Depresija, anksioznost, misli o samoubistvu ili pokušaj samoubistva su neka od stanja kroz koja prolaze žene koje su iskusile ili trpe emocionalno zlostavljanje. Psihološkim nasiljem nasilnici urušavaju nezavisnost i samopouzdanje ženi sa ciljem da održe moć i kontrolu u vezi.

Fizičko nasilje obično uključuje i različite vidove psihološkog zlostavljanja. U saradnji sa organizacijom „Vive žene“ željeli smo saznati vaše stavove u vezi sa psihološkom nasiljem. Rezultati su vrlo inidikativni.

Između ostalog, u epizodi otkrivamo koliki je procenat žena u našem okruženju koje su svjedočile ili doživjele psihičko nasilje, šta je verbalno zlostavljanje,  kada možemo posumnjati da trpimo psihičko nasilje i ima li ono veze sa ljubomorom, brigom ili čak ljubavlju.

Riječ je o istraživanju koje smo u saradnji sa „Vive ženama“, putem portala www.rtvslon.ba uradili u periodu od 20. do 31. maja ove godine i u kojem je učestvovalo 698 ispitanika/ca uglavnom iz Tuzle. Između ostalog, pitali smo vas kako biste ocjenili ozbiljnost posljedica psihičkog nasilja u partnertskim vezama, kako biste reagovali kada biste posumnjali da neko vama blizak trpi nasilje i kako ocjenjute razinu pomoći i podrške žrtvama nasilja.

U epizodi ekskluzivno predstavljamo rezultate istraživanja o percepciji psihičkog nasilja u partnerskim vezama.

O psihološkom nasilju u partnerskim odnosima razgovaramo sa Danijelom Huremović, voditeljicom Sigurne kuće, organizacije „Vive žene“ iz Tuzle.

Podsjećamo, prvu epizodu druge sezone podcasta „Taboo Show“ možete gledati večeras od 20 sati u programu TV Slon te u isto vrijeme na na našem Youtube kanalu.

Inače,  u drugoj sezoni za vas spremili i par noviteta. Podcast „Taboo Show“ starta sa sedmičnim emitovanjem, svakog utorka u već poznatom terminu.  Od novog podcast studija, do novog vizualnog identiteta u sezoni koja je pred nama, govorit ćemo o svemu onome o čemu se, po nepisanom a prihvaćenom pravilu, rijetko govori ili često šuti. Zajedno sa vama, otvorit ćemo dijalog o legalizaciji kanabisa u medicinske vrhe, o porodiljnom odsustvu za očeve, o izazovima modernog roditeljstva, o seksualnosti i metromuškarcima, o sindromu izgaranja, o balansu…

Video najava prve epizode:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Radio-televizija Slon (@rtvslon)

Dok čekamo prvu epizodu nove sezone prisjetimo se posljednje epizode podcasta i jedne vrlo značajne teme o menstrualnom siromaštvu. Epizoda je na linku ispod:

Vezane vijesti

TUZLA