5 C
Tuzla
17.04.2024.

Ratni vojni invalidi traže vanredno povećanje invalidnina, spremni za proteste!

Ratni vojni invalidi iz Tuzlanskog kantona nisu zadovoljni posljednjim izmjenama Zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica u Federaciji BiH. Od predstavnika ove populacije saznajemo da su tražili ponovo izmjene, slali dopise Federalnoj vladi, ali odgovora nema. Ono što traže je vanredno povećanje invalidnina za 10 posto. Ukoliko ga ne bude u narednih mjesec, spremni su izaći na proteste.

”15. april kada je Dan Armije, nama neće biti Dan Armije, mi ćemo insistirati da Federalni savez za taj dan organizuje masovne proteste u Sarajevu. Tu ćemo biti do ispunjenja naših uslova. Ovo je jedina kategorija koju ne poštuje Federalna vlada”, navodi Rasim Islamović, predsjednik Skupštine Saveza RVI TK.

Ljudi bez ruku ili nogu nemaju danas zasluženi položaj, uprkos onome što su proživjeli u ratu, stava su u Savezu.

”Nismo zadovoljni rastom ličnih i porodičnih invalidnina, mišljenja sam da je neko u zakonu svjesno nam poturio taj Švicarski sistem, a to nije model za BiH, za nas je Bosanski sistem i treba naći načina kako u ovoj godini promijeniti taj Zakon”, kazao je Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza RVI TK.

Na posljednje izmjene Zakona slali su amandmane koji su između ostalog bili vezani i za ovo pitanje, ali nisu uvršteni u zakonske okvire. Zatražili su podršku i drugih organizacija u Federaciji BiH.

”Nisu imali sluha, a žalosno je da nije sluha imao ni jedan kantonalni savez sa nivoa FBiH, sedam kantona, nisu se očitovali po naših zahtjevima”, ističe Islamović.

Prijedlog Saveza ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona je da se invalidnine obračunavaju kao u slučaju penzionera, što je regulisano članom 79. Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju. To bi značilo, da se invalidnine usklađuju 15. aprila. Za razliku od nezadovoljstva ove populacije tim zakonom, članovi Saveza zadovoljni su pravima koja imaju u Tuzlanskom kantonu. Iz resornog ministarstva kažu da se nastavlja podrška i kroz finansiranje saveza.

”Okvirni Budžet za sve saveze je više od milion KM, unutar tih sredstava koji se odobravaju u Budžetu TK, programom se vrši raspodjela između saveza kojih postoji 13, spram njihovih aktivnosti, djelovanja, članstva i svega što obavljaju tokom godine”, istakla je Senada Dizdarević, ministrica za boračka pitanja TK.

U 2024. godini ova populacija će, poručuje ministrica, imati podršku i raditi zajedno sa savezima u ostvarivanju prava pojedinaca, koji su dali dio sebe u odbrani domovine.

Vezane vijesti

TUZLA