18 C
Tuzla
13.06.2024.

Reforme učvrstile noge penzionog fonda FBiH, idu nova povećenja najniže i najviše penzije

Zahvaljujući novoj reformi i zakonskim odredbama, penzioneri u FBiH danas imaju stabilan penzioni fond.

Penzijski fond je 2015. godine bio u minusu od 226 miliona maraka, danas je u plusu od 80 miliona maraka, a penzije su za trećinu veće.

Od marta 2018. godine prosječna penzija u Federaciji BiH povećana je za 31 posto, a minimalna za 35 posto.

Akumulirani deficit Zavoda MIO/PIO na kraju 2016. godine je preko 200 miliona KM.

Poboljšanjem ekonomskih prilika u Federaciji, rastom prosječne plate, poboljšanom disciplinom obveznika doprinosa, deficit je ukinut već 2018. godine, a u posljednje tri godine Zavod bilježi višak primanja. u odnosu na troškove.

Zahvaljujući reformi Zakona o PIO u FBiH iz 2018. godine omogućena je redovna isplata penzija.

Ova reforma je dovela do otklanjanja uzroka nesrazmjernog rasta broja penzionera i ostvarivanja nepravedno visokih penzija, što je stabilizovalo penzioni sistem.

“Treba napomenuti da su od 1. marta 2018. godine do danas sve penzije povećane četiri puta redovnim usklađivanjem, jedna vanrednim usklađivanjem, da su uz to tri puta povećane minimalne penzije, a u tri navrata isplaćena je jednokratna pomoć. penzionerima“, rekao je za Akta.ba glasnogovornik Zavoda MIO/PIO Tomislav Kvesić.

U navedenom periodu minimalna penzija je povećana sa 326 KM, koliko je iznosila početkom 2018. godine, na sadašnjih 445 KM, a najviša penzija iznosi 2.174 KM.

 

Zbog zakonske granice koja je određivala da se najviša ne povećava dok najniža ne dostigne petinu najviše, ona nije povećana.

Budući da je posljednje povećanje minimalnih penzija dostiglo petinu maksimalnih, ove godine će se i najviša penzija preciznije usklađivati.

Kvesić je rekao da je prosječna penzija svih samostalnih i proporcionalnih penzionera u decembru 2018. godine iznosila 398,97 KM, dok je u decembru 2022. godine iznosila 482,51 KM.

Zakonom o PIO, koji je usvojen 2018. godine, uveden je novi obračun penzija putem bodovne formule.

Penzije danas zavise samo od staža osiguranja i uplaćenog doprinosa umjesto ranijeg sistema koji je bio koeficijent.

Penzije se isplaćuju redovno, petog u mjesecu, i zagarantovane su, bez obzira na smanjenje budžeta. Oni su drugi prioritet u plaćanju iz budžeta, odmah nakon servisiranja spoljnog i unutrašnjeg duga.

PENZIONERI NEZADOVOLJNI

Posljednji događaji pokazuju da penzioneri još uvijek nisu zadovoljni najnižom penzijom i traže od Vlade FBiH povećanje.

Ističu da je Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje, na osnovu nadležnosti Vlade Federacije, predložio da se sve penzije povećaju za 4,35 posto jer postoje zakonski i finansijski uslovi.

Ne uvažavajući taj prijedlog i bez konsultacija s Federacijom, Vlada Federacije BiH donijela je odluku o povećanju samo najnižih penzija za pet posto, iako Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju dozvoljava povećanje procenta.

Savez udruženja penzionera/penzionera FBiH naglašava da je Vlada uredbom u julu dodijelila jednokratnu novčanu pomoć od 100 KM svim penzionerima/penzionerima, iako bi Federacija, da je konsultirana, predložila 150 KM za penzionere/penzionere sa najnižim penzijama, a za ostale 50 KM.

“Prije ove odluke o povećanju najnižih penzija dali smo Vladi preko resornog ministarstva prijedlog da se sve penzije usklade za 4,35 odsto, jer su finansijski pokazatelji pozitivni. Za navedeno povećanje ima novca, ali Vlada , u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima, donijela je odluku o povećanju najnižih penzija u iznosu od 5 posto”, rekao je Kvesić.

U prvih devet mjeseci u oblasti postupanja sa pravima iz MIO/PIO zaprimljeno je oko 100.000 predmeta, au istom periodu doneseno je oko 95.000 rješenja.

“To ne znači da je u zakon uvedeno 95.000 novih korisnika, jer se po predmetu može donijeti više odluka, a ima i rješenja kao što su rješenja o suspenziji, rješenja o vraćanju na posao, rješenja o nasljeđivanju itd. objasnio je Kvesić.

Prema najavama vladajućih struktura, penzioneri ne treba da brinu, povećanje penzija će se nastaviti jer je sistem stabilan.

RTV Slon/Akta .ba

Vezane vijesti

TUZLA