12.8 C
Tuzla
25.09.2023.

Rok ističe: Da li će na vrijeme biti završena prva faza izgradnje Gradskog groblja?

Izgradnja Centralnog gradskog groblja počela je u oktobru 2020. godine. Iako je krajem prošle godine planiran završetak izgradnje većeg dijela prve faze, do septembra ove godine to se nije desilo. Prošle godine prepreka za izgradnju je bio nedostatak zemljanog materijala.

”U prethodnoj godini nisu vođene veće aktivnosti i radovi na izgradnji ovog groblja, imajući u vidu nedostatak zemljanog materijala. Nakon sklapanja ugovora za nabavku zemlje ove aktivnosti su intenzivirane, tako da će se ove godine većina tih radova završiti”, rekao je Nedžad Delić, bivši šef Odjeljenja za izgradnju u Službi za komunalne poslove Grada Tuzla

Informaciju o nabavci zemljanog materijala nemamo, jer na telefonske pozive i upite o tome da provjerimo do koje faze je stigla gradnja gradskog groblja Drežnik, nadležna služba nije odgovarala.Prema Projektnoj dokumentaciji prva faza izgradnje Gradskog groblja Drežnik obuhvata izgradnju puta, parkinga, potrebnih građevinskih objekata, mrtvačnice, uredskih prostorija, platoa za ispraćaj umrlih, te odgovarajućih staza. Međutim, na ovom mjestu bili smo i prošle godine, a kao što vidite radovi jedva da su se pomakli sa mrtve tačke. Vrijednost gradnje prve faze iznosi oko 3 miliona i 900 hiljada KM.Izgradnja centralnog gradskog groblja planirana je kroz najmanje četiri faze. U prvoj fazi, centralno gradsko groblje trebalo bi imati 21 grobno mjesto sa ukupno 4.427 grobnih mjesta.

”Izgradnjom ove prve faze stvorit će se uslovi za ukop za narednih pet do sedam godina za sve konfesije” dodao je Nedžad Delić, bivši šef Odjeljenja za izgradnju u Službi za komunalne poslove Grada Tuzla

Projektna dokumentacija kaže da će ovo groblje raspolagati sa dovoljno grobnih mjesta da zadovolje potrebe grada u narednih trideset godina. Međutim, ako je suditi po obećanjima koje su nam ranije dali iz gradske uprave, vidjet ćemo da li će biti i završena prva faza izgradnje gradskog groblja Drežnik.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO