20.5 C
Tuzla
15.07.2024.

Rudari obilježavaju svoj dan: U narednoj godini ih očekuju bolje plate

Dan je rudara. Dočekali su ga u boljem ozračju nego ranije, jer je potpisan novi Kolektivni ugovor. U 2024. godini imat će bolje plate i uvećan topli obrok.

Više od 20 godina, Šemsudin Avdić je rudar. Završio je rudarsku školu prije rata, ali je zbog dešavanja 90-tih, zaposlenje u Rudniku Mramor dobio tek 2003. godine. Priča nam da su poslijeratne godine bile teške za rudarstvo, nedostajalo je opreme, a ni para nije bilo. Sada ih ima više, ali rudari nisu u zavidnom položaju.

”Rudar može u ovim uslovima zaradati za egzistenciju svoje porodicu na jedan razuman nivo egzistencije, međutim malo smo izostavljeni, osjetimo mi to, nekad znamo biti zapostavljeni, zaboravljeni od životne zajednice”, ističe Šemsudin, koji je poslovođa u Službi za proizvodnju Rudnika Mramor.

A zajednica koja se zove vlast nije mnogo ulagala u ranijim godinama u rudnike, pa rudari i dalje rade sa zastarjelom opremom. Nadljudskim naporima, Šemsudin sa svojim komoratima ipak postiže dobre rezultate. Ove godine su bolji nego prošle. Očekuje adekvatniju nagradu za trud, što je regulisano novopotpisanim Kolektivnim ugovorom.

”Linearno uvećanje osnovne plate od 1. maja 2022. godine u visni od 230 KM je podignuto na viši nivo i iznos koji će se primjenjivati u metodologiji obračuna plata od 1. januara 2024. godine je 350 KM”, objašnjava Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH.

Uz osnovicu plate, povećan će biti i topli obrok, sa 14 na 17 KM dnevno. U prosjeku, rudari će dobiti povećanje od oko 200 KM u odnosu na ovu godinu. Sve ovo obavezuje uposlenike u rudnicima i Elektroprivredi da osiguraju stabilnost u energetskom sektoru.

”Prvi i osnovni uslov za ovo jeste podizanje nivoa proizvodnje iz naših rudnika i da pokušamo sa opremom koju imamo, uposlenicima i upravama koje imamo, da proizvedemo mnogo više uglja za naše termoelektrane. Tada će nam cijena električne energije biti dovoljno dobra, da ne moramo uvoziti iz drugih izvora”, kaže Vedran Lakić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

Direktor Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić navodi da se nada da će 2024. godina biti godina kada će na ovaj dan brojati tone koje su prebacili preko plana, a to za EP BiH i energetski sektor znači da će imati stabilan period u narednim godinama.

Za stabilnost i sigurnost radnih mjesta u rudnicima u narednim godinama, nadležni ne smiju garantovati.

”Sva radna mjesta jesu li sigurna, ne može pretpostaviti niko, ono što govorimo u ovom trenutku je da stvorimo pretpostavke onima koji su zaista ti koji idu, kopaju i stvaraju pretpostavke, naravno i za njih je potrebna nekakva režija i uprava”, ističe Nermin Nikšić, premijer FBiH.

U Rudniku Mramor je oko 400 zaposlenih, a po sistematizaciji je to oko 500. Priča o restrukturiranju rudnika je ovaj put ostala po strani, ali i dalje nije odbačena kao opcija. Šemsudin s početka priče se nada da će dok ima uglja u ovom rudniku biti sigurna radna mjesta, jer i volje za kopanje tog resursa ima među komoratima.

Vezane vijesti

TUZLA