23.9 C
Tuzla
21.06.2024.

Saopštenje Grada Tuzla u povodu obilježavanja 15. maja 1992. – Dana odbrane Tuzle

Prije 32 godine, 15. maja 1992.godine, paravojne snage tzv. Srpske Republike (formirane u Banja Luci 12. maja 1992. i pod zapovjedništvom ratnog zločinca Ratka Mladića), zajedno s pripadnicima strane vojne sile – Vojske Jugoslavije (formirane 28. aprila 1992. ukidanjem JNA Ustavom Jugoslavije i osnivanjem Vojske Jugoslavije), napale su Tuzlu. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine – Stanice javne sigurnosti Tuzla, u skladu s Ustavom SR BiH i zakonima, djelujući u nužnoj odbrani, uspješno su odbili napad na sebe, građane i Tuzlu, čime su odbranili grad i doprinijeli odbrani Bosne i Hercegovine.

Svake godine, 15. maja, Grad Tuzla organizuje primjereno obilježavanje ovog važnog datuma iz historije Tuzle i Bosne i Hercegovine u znak sjećanja na  odbranu grada od agresije te odali počast i prisjetili se svih branioca i njihovih žrtava, posebno onih koji su dali živote braneći svoju domovinu.

Danas, 32. godine nakon uspješne odbrane, gradimo budućnost na temeljima istine, s poštovanjem prema onima koji su položili živote za našu zemlju, kao i prema svim civilnim žrtvama rata, uz obećanje da nikada nećemo zaboraviti njihovu žrtvu te da ćemo nastaviti njegovati tradiciju zajedničkog života, tolerancije i antifašizma.

U srijedu, 15. maja 2024., predstavnici Grada Tuzle, učesnici odbrambeno oslobodilačkog rata, delegacije boračkih i drugih organizacija, građani i građanke odaće počast poginulim braniocima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. i svim civilnim žrtvama rata, prema programu obilježavanja 15. maja 1992. godine – Dana odbrane Tuzle.

RTV Slon/Grad Tuzla

Vezane vijesti

TUZLA