14 C
Tuzla
28.05.2024.

Sastanak koalicijskih partnera: Moguće napraviti korak naprijed na evropskom putu

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako su se učesnici današnjeg sastanka koalicijskih partnera složili kako je moguće napraviti korak naprijed na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

– Uz sve probleme koje imamo složili smo se da pomaka naprijed treba biti i da ga možemo napraviti u vremenu kada će se donositi konačna ocjena o napretku BiH od evropskih institucija – kazao je Čović na konferenciji za novinare.

Na sastanku koalicijskih partnera održanom u Mostaru razgovaralo se i o Ministarstvu vanjskih poslova BiH i nastupu predstavnika BiH u međunarodnim institucijama.

– Zadnji nastup je bio u Ujedinjenim narodima gdje jedan ili drugi bošnjački član Predsjedništva BiH izađe i predstavlja samo sebe i nikoga više, duboko vrijeđa institucije BiH i krši Dejtonski mirovni sporazum i sam Ustav BiH. Želimo to urediti izmjenama zakona koje su već u proceduru u Parlamentu, na način da ga tako postavimo da više niko ne može izlaziti samoinicijativno i iznositi stajališta u ime BiH. Privatno, naravno, to svako može raditi – dodao je Čović.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić kazao je kako je često na udaru kritika zbog njegovog zalaganja za iznalaženje kompromisa i traženje rješenja. Međutim, dodao je, zahvaljujući takvoj politici napravljeni su određeni iskoraci i određena rješenja, iako još postoje različite poglede oko nekih pitanja.

– Želja nam je da probamo ispuniti što je moguće više uslova na putu prema Evropskoj uniji kako bismo onda od Evropske unije zatražili da oni ispoštuju svoje obećanje koje imaju prema nama. Cijela BiH tada će imati priliku da više participira u pretpristupnim fondovima, a čak imamo obećanje značajnog dijela naših prijatelja iz EU da će insistirati da se otvore pregovori o članstvu BiH u EU – kazao je Nikšić.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA