5 C
Tuzla
17.04.2024.

Savjet roditelja TK: Ojačati saradnju nastavnika, roditelja i učenika

Savjet roditelja Tuzlanskog kantona danas je održao radionicu uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Razmjena iskustava sa drugim roditeljima i načinima na koji su oni rješavali probleme u obrazovanju, poslužit će kao primjer za ostvarenje samog cilja osnivanja ove organizacije.

Nagomilani problemi u školstvu bili su pokretačka tačka za osnivanje Savjeta roditelja Tuzlanskog kantona. Neki od tih problema su i nepripremljenost učenika za tržište rada i nedostatak kontrole procesa obrazovanja. Reforme su, iz tog razloga, prijeko potrebne.

„Glavni problemi u ovom trenutku, s obzirom na razvoj digitalne tehnologije i vremena u kojem mi živimo, analize su pokazale nadmoć učenika u odnosu na svoje profesore, roditelje i nastavnike koji se danas reflektiraju na sigurnosni sistem unutar naših škola“, navodi Senija Mujkanović Muftić, predsjednica Savjeta roditelja TK.

Na pitanje o tome da li se situacija u školama popravlja, predsjednica Savjeta navodi da je proces još uvijek dug da bi mogli reći da se situacija popravlja.

Današnja radionica akcenat stavlja i na jačanje uloge Vijeća roditelja u školama. Funkcionalnost obrazovanja, ali i društva uvjetovana je bliskom saradnjom predstavnika obrazovnih vlasti sa roditeljima učenika.

„Kao obrazovne vlasti mi roditelje doživljavamo kao naše istinske partnere, ne samo u realizaciji odgojno- obrazovnog procesa nego i unapređenju istog“, kazao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

Samim time, potrebno je učiniti određene korake kako bi se ojačala i saradnja između nastavnika, roditelja i učenika.

„Svrha svega ovoga je zapravo zajednički rad između institucija vlasti, predstavnika relevantnih organa vlasti, roditelja, predstavnika škola, a naravno sve za dobrobit djece“, ističe Damir Gnjidić, šef Terenskog ureda Misije OSCE-a u BiH.

U Tuzlanskom kantonu radi 121 škola i tu je ogroman broj djece i roditelja koji zajedno mogu mijenjati stvari nabolje ukoliko uspostave valjanu strukturu, poručeno je sa današnje radionice.

Vezane vijesti

TUZLA