29 C
Tuzla
18.06.2024.

Sjećanje na osnivanje Prve tuzlanske brigade

Prva tuzlanska brigada sutra obilježava 32 godine od dana formiranja. Danas je na Paša bunaru polaganjem cvijeća ispred spomen ploče formiranja ove brigade obilježeno sjećanje na njeno osnivanje te odata počast poginulim borcima i svima koji su dali doprinos da Tuzla i Bosna i Hercegovina budu odbranjene.

U ranim jutarnjim satima, 16. maja 1992. godine na Paša bunaru okupilo se više od dvije hiljade dobrovoljaca spremnih da stanu u odbranu svog grada i Republike Bosne i Hercegovine. Zbog nedostatka naoružanja i hrane za izdržavanje vojske, mnogi su tada bili vraćeni kući, no nisu odustajali. Nakon nekog vremena ponovo su se odazvali i ušli u sastav Brigade gdje su ostali do kraja godine.

„Ako posmatrate ovu livadu, 16. maja ona je bila puna dobrovoljaca, odziv i želja građana Tuzle i ostalih područja sa ovog dijela da brane ovaj grad i Bosnu i Hercegovinu su bili ogromni. Kada to posmatramo sa ove vremenske distance, ta misija je bila skoro nemoguća. Da smo mi razmišljali da li možemo šta napraviti moguće da se to ne bi ni dogodilo, ali nijednog trenutka nije bilo dileme da li da formiramo brigadu i da li da idemo na izvršenje zadatka ili ne“, rekao je Ekrem Šehović, prvi komandant Prve tuzlanske brigade.

Brigada je bila inicijator povelje o bratimljenju Prve tuzlanske brigade Armije BiH i 115. brigade HVO Zrinjski i potvrdio potrebu zajedničke borbe protiv agresije. Brigada nije izgubila nijedan borbeni položaj, a borce je odlikovao visoki patriotizam i moral budući da su bili vođeni željom da odbrane svoju domovinu.

Foto: RTV Slon

„Brigada koja je u vrijeme ratnih sukoba učestvovala na ovim područjima skupa sa ostalim tuzlanskim jedinicama je brigada koja je dala jedan snažan podsticaj svim ostalim brigadama da proširimo slobodnu teritoriju da bude što veća i sigurnija. U tom periodu naša zadaća je bila zaštiti sve građane Tuzle i tuzlanske regije, svu imovinu koju smo posjedovali i na neki način sačuvati i Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Zvonko Jurić, ratni zapovjednik 115. brigade HVO Zrinjski.

115. brigada je tokom čitavog rata učestvovala sa Prvom tuzlanskom motorizovanom brigadom, ne samo u odbrani domovine, nego i u osiguravanju potrebnih sredstava za tuzlansku jedinicu.

„Na dvanaest ratišta smo učestvovali zajedno i branili Bosnu i Hercegovinu. Moram istaknuti da je 115. brigada mnogo pomogla kada je riječ o materijalno tehničkim sredstvima s obzirom da je bio embargo na oružanje i municiju“, kazao je Jusuf Šećerbegović, komandant Prve tuzlanske motorizovane brigade.

Kroz Brigadu je prošlo oko 7400 evidentiranih boraca, od čega je 240 boraca poginulo, a ranjeno njih 1700. Sastav brigade u vrijeme osnivanja odražavao je strukturu stanovništva, a činili su je 70% Bošnjaka, 18% Hrvata, 10% Srba i ostali.

Vezane vijesti

TUZLA