7 C
Tuzla
01.03.2024.

Slovenija od sutra uvodi ponovnu kontrolu na granicama sa Hrvatskom i Mađarskom

Vlada Republike Slovenije donijela je uredbu kojom u subotu 21. oktobra uvodi privremenu ponovnu kontrola na unutrašnjim granicama sa Hrvatskom i Mađarskom, koja će trajati do 30. oktobra.

”Posljednjih dana pratimo izuzetno zabrinjavajuću situaciju u našem susjedstvu: nastavlja se ruska vojna agresija na Ukrajinu, a znatno se pogoršala i situacija na Bliskom istoku. Ponovo su nas potresli nedavni teroristički napadi u nekim državama članicama. Italija je na to odgovorila obavještenjem Evropskoj komisiji koja u subotu uvodi kontrolu na našoj zajedničkoj granici na period od 10 dana uz mogućnost produženja”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar na marginama sastanka Vijeća ministara unutrašnjih poslova Evropske unije u Luksemburgu.

S obzirom na situaciju u neposrednom susjedstvu, reagovala je i Slovenija.

”Kontrola će se uspostaviti na osnovu člana 28 Šengenskog kodeksa. Naglasio bih da se radi o privremenoj kratkoročnoj mjeri zbog povećanog stepena prijetnje od terorizma, čime želimo osigurati visok nivo sigurnosti za naše građane”, rekao je Poklukar, navedeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Slovenije.

To će za državljane BiH ponovo značiti kontrolu na izlazu iz naše zemlje, ulazu i izlazu iz Hrvatske, te ulazu u Sloveniju, ukoliko idu iz BiH do ove evropske države.

Vezane vijesti

TUZLA