5 C
Tuzla
17.04.2024.

Stalno unapređivati mehanizme zaštite sigurnosti djece u ustanovama u FBiH

Nasilje je sveprisutno u bosanskohercegovačkom društvu, ali najopasniji problem predstavlja nepostojanje mehanizama koji se bave prepoznavanjem, prevencijom i reagiranjem na nasilje.

Rečeno je to na stručnoj konferenciji “Zaštita sigurnosti djece i mladih u ustanovama u Federaciji BiH” koju je danas u Sarajevu realizirala Organizacija SOS Dječija sela u BiH.

Nacionalni direktor SOS Dječijih sela u BiH Malik Garibija kazao je da konferencija okuplja profesionalce i praktičare iz obrazovnih, zdravstvenih i socijalnih ustanova koji razgovaraju o tome kakvi mehanizmi postoje za zaštitu sigurnosti djece u različitim ustanovama i kako da se unaprijede mehanizmi zaštite.

SOS Dječija sela su, kako je kazao, u 30 godina postojanja imala mnoštvo pozitivnih, ali nažalost i negativnih iskustava te da će danas sa stručnjacima i praktičarima podijeliti ta iskustva.

– Od 2008. SOS Dječija sela BiH primjenjuju svoju politiku zaštite djece i razvijaju svoj mehanizam zaštite djece, koji se svake godine unapređuje. Svake godine pronalazimo načine kako da određenu manjkavost prevaziđemo, i kako da on bude još bolji – istakao je.

Međutim, tvrdi da su poslije svih tih godina svjesni da mehanizam i dalje ima određenih nedostataka te da je upravo svijest o sistemu i mehanizmu zaštite sigurnosti djece, koji se svake godine stalno mora poboljšavati i unapređivati, zapravo ključ stvaranja okruženja sigurnog za djecu.

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković  istakla je značaj održavanje ove konferencije i okupljanja različitih stručnjaka kojima je jako važno baviti se i proučavati pitanje sistemske zaštite ugroženih grupa djece, poput djece bez roditeljskog staranja.

– Sigurna sam da su poruke koje ćemo danas poslati vrlo jasne, a to je da moramo naći zajednički plan, napraviti prije svega zajednički napor u rješavanju ovog problema te ponuditi sistemsku zaštitu djeci bez roditeljskog staranja svima koji se bave zaštitom i afirmacijom djece s poteškoćama u razvoju – poručila je ministrica Duraković.

Pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike Tarik Smailbegović kazao je da SOS radi nevjerojatne stvari te je izrazio zadovoljstvo što postoji organizacija koja podiže standarde.

– Javne ustanove moraju da prate ove trendove i sigurno je puno obaveza pred nama da kako bi stigli SOS sela. Sam današnji odziv je isto pokazatelj koliko je ovo aktuelna tema, koliko je potrebno da se razgovara o sigurnosti djece u javnim ustanovama – kazao je.

Što se tiče samog federalnog ministarstva, istakao je da oni imaju mnogo obaveza u smislu normiranja stvari na terenu, od strategije i standarda koji su vezani za ustanove u FBiH, ali i ostale propise koji se odnose na protokole i ugovore.

SOS Dječija sela u BiH pružaju alternativni oblik brige djeci i mladima bez roditeljskog staranja, kontinuirano rade i na osnaživanju porodica u zajednici, ali i jačanju partnerstva između nadležnih institucija i drugih aktera, kako bi se uspostavile adekvatne politike koje će primjenom prevenirati, smanjiti i rješavati slučajeve nasilja nad djecom u brizi i djecom koja odrastaju u porodicama porijekla u zajednici.

Događaju su prisustvovali stručnjaci iz oblasti socijalne i dječije zaštite, obrazovanja i zdravstva koji su predstavili mehanizme djelovanja u osiguravanju sigurnosti i prevenciji nasilja djece i mladih u ustanovama u Federaciji BiH.

Vezane vijesti

TUZLA