15 C
Tuzla
20.05.2024.

Susretom između Francuske i Poljske večeras počinje Svjetsko rukometno prvenstvo

Susretom između Francuske i Poljske u Katowicama danas počinje 28. svjetsko prvenstvo za rukometaše koje se održava do 29. januara u Švedskoj i Poljskoj.

Drugi put na SP-u će učestvovati 32 reprezentacije, koje će biti rasopređene u osam grupa sa po četiri ekipe.

Titulu sa prošlog SP-a u Egiptu 2021. brani reprezentacija Danske, koja će uz olimpjskog prvaka Francusku, evropskog prvaka Švedsku, te Španiju, Njemačku, Norvešku i Poljsku biti u najužem krugu kandidata za medalje.

Dio turnira u Poljskoj ugostit će Kraków, Katowice, Gdansk i Plock, a švedski dio Stockholm, Göteborg, Kristianstad, Jönköping i Malmö.

Grupe na SP-u:
A-grupa (Krakov): Španija, Crna Gora, Čile, Iran
B-grupa (Katovice): Francuska, Poljska, Slovenija, Saudijska Arabija
C-grupa (Göteborg): Švedska, Brazil, Zelenorstski otoci, Urugvaj
D-grupa (Kristianstad): Island, Portugal, Mađarska, Južna Koreja
E-grupa (Katovice): Njemačka, Katar, Srbija, Alžir
F-grupa (Krakov): Norveška, Sjeverna Makedonija, Argentina, Nizozemska
G-grupa (Jönköping): Egipat, Hrvatska, Maroko, SAD
H-grupa (Malmö): Danska, Belgija, Bahrein, Tunis

Iz grupne faze takmičenja po tri najbolje reprezentacije prolaze dalje u drugi krug, koji donosi križanja grupa (A-B, C-D, E-F, G-H), a zatim će iz tih novoformiranih grupa drugog kruga po dvije najbolje selekcije proći u četvrtfinale, odakle se počinju igrati eliminacije.

Posljednjeplasirane ekipe iz grupa očekuju utakmice u tzv. “President's Cupu” za plasman od 25. do 32. mjesta.

Pobjednička reprezentacija na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu plasirat će se na Ljetne olimpijske igre u Parizu 2024. Francuska se kao domaćin već se plasirala na najveće sportske igre na svijetu.

Među devet dvorana u kojim će se igrati utakmice SP-a, najveća je Tele2 Arena u Stokholmu, koja može da primi 19.000 gledalaca. Centralna dvorana u Krakowu ima kapacitet od 15.030, u Malmeu 13.000, u Geteborgu 12.000, u Katowicama 11.036, u Gdansku 11.409, u Jönköpingu 7.000, u Plocku 5.492, i u Kristianstadu 700.

Švedska prijestolnica će biti domaćin i najprestižnijih utakmica, kako polufinalnih tako i za plasman od petog do osmog mjesta, a posljednjeg dana takmičenja održat će se mečevi za prvo, treće, peto i sedmo mjesto.

Sve utakmice President's Cupa, igrat će se u poljskom Plocku.

Na dosadašnjim svjetskim prvenstvima najuspješnija je bila Francuska, koja je osvojila čak šest titula (Island 1995.,  Francuska 2001. i 2017., Hrvatska 2009., Švedska 2011. i Katar 2015. godine).

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA