15 C
Tuzla
13.06.2024.

Sutra počinje 9. Internacionalni horski šampionat „Lege Artis“

Internacionalni horski šampionat „Lege Artis“ 2024. biće održan od 6. do 8. juna u Tuzli, a tim povodom danas je održana press konferencija koju su organizovali JU BKC TK i Muzički obrazovni centar “Lege Artis” Tuzla.

Na press konferenciji je istaknuto da je riječ o prestižnoj i vrhunskoj horskoj manifestaciji takmičarskog karaktera koja se održava 9. put i spada u red značajnih kulturnih manifestacija kako za Tuzlanski kanton i BiH, tako i regiju.

Manifestacija koja će najvećim dijelom biti održana u Velikoj sali JU BKC TK u Tuzli, okupit će deset  horova i ansambala koji nastavljaju tradiciju takmičenja na šampionatu, koji je do sada okupio značajan broj horskih pjevača i ansambala iz cijelog svijeta

– Zadovoljstvo nam je što je JU Bosanski kulturni centar TK od početka ove manifestacije njen dio i što je u našoj ustanovi prepoznat kao jedan od najznačajnijih događaja čiji smo suorganizator. Ovaj događaj je ne samo veliki događaj, nego i važan promotor horske muzike i vokalnog pjevanja koje u Tuzli i Tuzlanskom kantonu ima dugu tradiciju, a za to zasluge idu i organizatoru ovog šampionata. Kada je ovogodišnji šampionat u pitanju, znam da su kriteriji za nastup pooštreni i uvjerena sam da će to šampionatu danijeti i kvalitet više – kazala je Mirela Ibrahimović Mehanović, dipl.muzikolog, prof. – stručni saradnik za muzičku djelatnost u JU BKC TK.

Kako je naveo mr. Jasmin Hasić, dirigent mješovitog hora “Lege Artis” Tuzla i umjetnički direktor šampionata, u Tuzli će se predstaviti renomirani horski ansambli sa više od 500 članova.

– Umjetnički odbor je odabrao deset horskih ansambala koji će takmičiti u svim kategorijama, a o plasmanu će odlučivati stručni žiri čiji članovi dolaze iz pet zemalja sa muzičkih akademija u Evropi, a među njima su zvučna imena kao što su Csaba Kutnyánszky iz Mađarske, šef odsjeka za dirigovanje na Muzičkoj akademiji u Pečuju, Antoaneta Radočaj Jerković iz Hrvatske, Rešad Arnautović iz Sarajeva drugi. Siguran sam da ćemo publici ponuditi kvalitetan program, a ovim putem ih pozivam da nam se pridruže i u BKC-u i na Trgu slobode – rekao je mr. Jasmin Hasić, koji je istakao da već sada počinju pripreme za jubilarni 10. šampionat, koji bi trebao okupiti horove sa više kontinenata.

Međunarodni šampionat horova “Lege Artis” Tuzla 2024. bit će otvoren 6. juna Svečanim koncertom Mješovitog hora “Lege Artis” sa gostima, na kojem će u od 19.30 u BKC Tuzla nastupiti mješoviti hor „Lege Artis“, dječiji hor „Lege Artis“,  vokalni asnambl „Tuzlanke“, ansambl „Iskre“, vokalni ansambl BKC TK, vokalni ansambl „Bosanke“, ženski hor „Učo“, mješoviti hor „Preporod“ Brčko i prvo pjevačko društvo „Izvornik“ iz Zvornika.

Drugog dana šampionata biće održan i koncert Dječijeg hora “Lege Artis” Tuzla sa početkom u 11,00 sati za mališane iz tuzlanskih obdaništa kao i nastup horova na “open air” koncertu na Trgu Slobode u Tuzli od 20,30 sati i na kraju, završnog dana, 8. juna je takmičenje i natpjevavanje u Velikoj sali  JU BKC TK, nakon čega će biti biti dodijeljene nagrade najboljima i Grand prix šampionata. Te aktivnosti su planirane od 13,00 i 19,30 sati.

Učesnici šampionata su: Vokalni ansambl Libero, Živinice, BiH, Etno grupa Pedagoškog fakulteta u Somboru, Srbija, Mariborski oktet, Slovenija, Muški vokalni ansambl ”Kanon”, Srbija, Vokalni ansambl Domenike, Hrvatska. ,,Prvo pevačko društvo 1905.” – KUD ,,Abrašević” Šabac, Srbija, Srpsko crkveno pjevačko društvo “Bogoljublje” Doboj, BiH, Mešani pevski zbor Bistrica ob Sotli, Slovenija, Hor Kulturnog centra Kikinda “Attendite“ Kikinda, Srbija i Hrvatsko pjevačko društvo ,,Lipa”, Osijek, Hrvatska.

Organizatori ovog događaja su  Muzički obrazovni centra “Lege Artis” Tuzla i JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, a pokrovitelji BH Telecom, Vlada TK – Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK, Federalno ministarstvo kulture, Grad Tuzla i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

Vezane vijesti

TUZLA