5 C
Tuzla
17.04.2024.

Teočak ni marku nije dobio za sanaciju šteta od poplava sa državnog i federalnog nivoa

Više od 3,5 mjeseca prošlo je od razornih poplava na području Teočaka. Putevi su dovedeni u stanje prohodnosti. Za asfaltiranje, odnosno potpunu sanaciju općina novca nema, jer šteta načinjena u junu iznosi 4,5 miliona KM.

„Mi nismo još na sanaciji ništa radili u smislu potpunog vraćanja u prvobitno stanje.Ono što smo uradili da smo privremenu sanaciju uradili, da su putevi prohodni i još ćemo prije zime, još jednom uraditi  da ti putevi budu prohodni, jer nije nama problem sad samo sanirati, te površine što se vide. Nama je problem riješiti uzrok onoga što se dešavalo, a to je puno toga, da riješimo dobro odvodnju“ istakao je Taib Muminović, načelnik općine Teočak.

Pomoć za sanaciju šteta stigla je samo sa kantonalnog nivoa. Zahtjev je upućen na federalni i državni nivo, ali je pomoć izostala.

„Upućen je zahtjev federalnom premijeru za jednokratnu pomoć, nismo dobili nikakav odgovor. Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović posjetio je Teočak drugi dan nakon poplava, održali vanrednu sjednicu Predsjedništva donijeli zaključak da upute zahtjev prema Vijeću ministara da se odobri 100 hiljada KM kao interventna, jednokratna  pomoć, međutim od Vijeća ministara mi nismo dobili nikakav odgovor.Ni jednu konvertibilnu marku“ ” istakao je  Taib Muminović, načelnik općine Teočak

Sa kantonalnog nivoa Teočaku je odobreno 606 hiljada KM, kao pomoć nerazvijenoj općini. Više od 300 hiljada biće utrošeno za sanaciju putne infrastrukture, a 240 hiljada na vanjsko uređenje poslovne zone Bilalići. Vlada je pored Teočaka sredstva od 2 miliona KM raspodijelila na još četiri općine.

„ Sapna, Čelić, Kladanj i Doboj Istok.Mi smo svjesni da ovo ne rješava sve probleme  i pitanja kada su u pitanju ove jedinice lokalne samouprave, ali sigurno pokazuje opredjeljenje Vlade TK da kroz realizaciju ovih projekata budemo na raspolaganju našim općinama i da budemo dio rješavanja svih problema građana“ rekao je Irfan Halilagić, premijer TK.

I ostale općine kao i Teočak većinu sredstva utrošit će na rekonstrukciju putne infrastrukture, a  u cilju poboljšanja uslova života građana ovih lokalnih zajednica.

 

 

Vezane vijesti

TUZLA