15.7 C
Tuzla
17.06.2024.

TK: Opremanje civilne zaštite za brže reagovanje u situacijama prirodnih nepogoda

Nakon poplava koje su u maju 2014. godine pogodile Tuzlanski kanton građani su svake godine u strahu da ih ne zadesi isto. Od tada do danas rađeno je mnogo kako se taj scenario ne bi ponovio.

Danas, deset godina poslije iz Kantonalne uprave civilne zaštite kažu da građani mogu biti sigurni ukoliko dođe do poplava ili drugih prirodnih nepogoda.

Razlog tome je, kako navode ulaganje u nabavku nove opreme za sve jedinice lokalne samouprave.

„ Tako da u svakom momentu možemo odgovoriti zahtjevima prilikom pojave bilo kakvih nesreća ili prirodnih ili izazvanih ljudskim faktorom i dokazali smo da smo spremni to uraditi. Usavršavamo, podmlađujemo, opremamo strukture i spremni smo u svakom momentu i ovo je veliki dan za lokalne zajednice pogotov male lokalne zajednice“, rekao je Zoran Jovanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite.

To je potvrdio i načelnik Čelića. S obzirom na to da je ova lokalna zajednica jedna od onih koja je u proteklom periodu pretrpjela najviše štete, sredstva koja su dobili za novu opremu ulijevaju im sigurnost za naredni period.

„ Mi smo dobili 105.600 KM i to ćemo usmjeriti za opremanje civilne zaštite tačnije kupovinu jednog bagera pogotov da je Čelić znate i sami da pogođen od poplava i smatramo da nam je to najpotrebnije“, istakao je Admir Hrustanović, načelnik Općine Čelić.

Prirodne nepogode nisu zaobišle ni veće gradove kao što je Tuzla. Osim poplava opasnost su i klizišta koja ugrožavaju stambene i pomoćne objekte, saobraćajnice i vodotoke.

Kako bi preduprijedili ovakve situacije i obezbijedili sigurnost građanima, Grad Tuzla odlučio se za nabavku novog kamiona.

„ Grad Tuzla je planirao da sa 66 hiljada sufinansira nabavku rabljenog kiper kamiona sa kranom za potrebe mješovite specijalizirane jedinice za hitne intervencije“, smatra Mirela Uljić, šefica Službe za Civilnu zaštitu Grada Tuzla.

Ove godine svih 13 jedinica lokalne samouprave dobile su sredstva za opremanje i nabavku opreme za civilnu zaštitu kako bi uspješno odgovorile u situacijama prirodnih nepogoda. Prvi korak je načinjen, odnosno ugovori su potpisani.

Također, prvi put je potpisan i Sporazum o uzajamnoj podršci, odnosno da se svaka općina ili grad može u slučaju potrebe odazvati drugima.

 

Vezane vijesti

TUZLA