12.8 C
Tuzla
24.05.2024.

Tuzla domaćin rukometne utakmice BiH – Kosovo

Tuzla će biti domaćin, a Vlada Tuzlanskog kantona podržat će odigravanje utakmice rukometnih reprezentacija Bosne i Hercegovine i Kosova, dogovoreno je na današnjem sastanku premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića i ministrice kulture, sporta i mladih Ivane Mijatović sa članom Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH Nedimom Musićem i predsjednikom Rukometnog saveza TK Alijom Hasićem. Radi se o kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u rukometu, koje će se održati slijedeće godine u Njemačkoj.

Tuzla je ovih dana sportski centar Bosne i Hercegovine, a nama je i čast i zadovoljstvo, nakon naših najboljih košarkaša biti domaćin i našim najboljim rukometašima“, izrazio je riječi dobrodošlice premijer Halilagić.

U okviru ovog kvalifikacijskog ciklusa planirano je da se naša reprezentacija okupi 5. marta u Tuzli, te da iz Tuzle otputuje u Kosovo gdje će 8. marta igrati protiv Kosova u Prištini, a četiri dana kasnije, u nedjelju, 12. marta naša selekcija će dočekati dočekuju selekciju Kosova u Tuzli. Taj meč se igra u SKPC Mejdan u Tuzli od 17 sati.

Naša reprezentacija trenutno prolazi kroz proces smjene generacija i stoga nam je veoma bitno da ovi mladi momci osjete podršku, da im pomognemo da izrastu i dosegnu svoje pune potencijale, a kako bismo svi mi kroz koju godinu dobili jednu novu respektabilnu reprezentaciju“, kazao je Hasić i pozvao građane da prisustvom u mejdanu i navijanjem našim reprezentativcima pružimo što kvalitetniju podršku.

Kako je pojasnio Musić plasman na Europsko prvenstvo ostvaruju po dvije prvoplasirane ekipe iz svake kvalifikacione grupe, te 4 najbolje trećeplasirane selekcije.

U grupi sa Slovenijom, Crnom Gorom i Kosovom, mislim da mi možemo biti jedna od te 4 najbolje trećeplasirane ekipe i da naši momci zaslužuju da odmjere snage i sa najboljim selekcijama starog kontinenta“, kazao je Musić.

Premijer Halilagić je ponovio stav da su sve reprezentacije uvijek dobrodošle u Tuzlu i da će Tuzla i Tuzlanski kanton uvijek i rado biti domaćin našim najboljim selekcijama.

Nažalost takva nam je situacija u društvu da su nam ovakvi sportski susreti prilika da još snažnije iskažemo naš partiotizam“, kazao je premijer Halilagić dodajući da će utakmica biti prilika da još masovnije istaknemo naše zastave i plavo žute bosanskohercegovačke boje.

Nakon utakmice u Tuzli, naša rukometna selekcija kvalifikacije završava u aprilu. Izabranici Irfana Smajlagića 27. aprila dočekuju Sloveniju u Cazinu, a 30. aprila gostuju Crnoj Gori u Podgorici.

Vezane vijesti

TUZLA