15.7 C
Tuzla
17.06.2024.

Tuzla: Festival kvir umjetnosti i aktivizma Kvirhana počinje 31. maja

Festival kvir umjetnosti i aktivizma Kvirhana, održat će se po četvrti put u Tuzli, u periodu od  31. maja do 2. juna na nekoliko lokacija u gradu: Narodno pozorište Tuzla, Centar za kulturu – Dom mladih Grada Tuzla, te u popularnim Caffe barovima Bluesberry i Jazz.

Ovogodišnji festival održava se pod sloganom „Bujrum slobode“, a što simbolizira potrebu našeg društva za slobodnim prostorom, ali i borbu koju LGBTI+ osobe svakodnevno vode za svoj komad slobode. Upravo zbog toga kaže Bujrum ba narode slobode!

Festival će biti svečano otvoren 31. maja u Narodnom pozorištu, gdje će posjetitelji imati priliku uživati u izložbi radova mladih LGBTI+ umjetnika*ca iz Tuzlanskog kantona. Ova izložba ne prezentira samo umjetnost, već i glas aktivizma koji pulsira kroz srce Bosne i Hercegovine!

Tom prilikom publici će se obratiti: Admir Adilović, izvršni direktor Tuzlanskog otvorenog centra, direktorica misije USAID-a u BiH gđa. Courtney Chubb, direktorica ureda Fondacije HBS u BiH Paola Petrić, predstavnica projekta Smart Balkans, financiranog od strane Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške, te Asja Redžić, predstavnica Grada Tuzla.

Istu večer na sceni Narodnog pozorišta – bit će upriličena izvedba predstave “Šta će otac reći”. Ova predstava, koju je stvorila i u čijoj režiji je učestovala rodno nebinarna osoba, donosi potresnu porodični priču koja će duboko dirnuti srca svih prisutnih. Ovo je prvi put da se na pozornici u Bosni i Hercegovini igra predstava takve prirode – autentična, hrabra i istinita, a koju je napisala rodno nebinarna osoba.

Festival Kvirhana obećava da će biti više od samo umjetničkog događaja – to je revolucija uma i srca, poziv na promjenu, na prihvaćanje različitosti i na slavljenje slobode izražavanja. Ovo je prilika koju ne smijete propustiti!

Drugi dan festivala planiran je za različite radionice, prostore za povezivanje ali i aktivističko izražavanje. Započinje u Domu mladih Centra za kulturu Grada Tuzla sa speed frending druženjem koje će za cilj imati povezivanje zajednice, upoznavanje drugačijih i stvaranje zajedništa. Nakon toga, na kamernoj sceni održat će se tri queer talk sesije na teme aktivizma i slobode, istospolnog partnerstvu i iskustva roditelja LGBTI+ djece. Nakon toga slijedi interaktivni Forum teatar pod nazivom „Treba te liječit“ tokom kojeg će glumački trio pozvati publiku da učestvuje u sceni i pokuša promijeniti ishod situacije. Večernji muzički program održat će se u Caffe Baru Jazz uz DJANE NEVISTA i DISCO PARTY!

Posljednji dan Kvirhane rezervisan je za odmor u šarenilu u Caffe Baru Bluesberry i ulični bazar na kojem će biti izložene rukotvorine mladih umjetnika*ica iz Tuzle, uz prateći vegan grill koji nam priređuje udruženje VivaBiH iz Sarajeva. Festival će zatvoriti koncert Etno muzike mladog tuzlanskog tria.

Kompletan PROGRAM 

Vezane vijesti

TUZLA