30.5 C
Tuzla
22.07.2024.

Tuzla: Internacionalni horski šampionat „Lege Artis“ otvoren Svečanim koncertom

Internacionalni horski šampionat „Lege Artis“ 2024. počo je sinoć Svečanim konceretom Mješovitog hora “Lege Artis” Tuzla sa sjajnim gostima i dokazanim prijateljima MOC Lege Artis i ove manifestacije.

Tako su se sinoć na sceni Bosanskog kulturnog centra u Tuzli redali hor „Lege Artis“, dječiji hor „Lege Artis“,  vokalni asnambl „Tuzlanke“, ansambl „Iskre“, vokalni ansambl BKC TK, vokalni ansambl „Bosanke“, ženski hor „Učo“, mješoviti hor „Preporod“ Brčko i prvo pjevačko društvo „Izvornik“ iz Zvornika, koji su se predstavili šarolikim repertoarom i odličnim izvedbama u kojim je publika uživala.

Koncert je još jednom pokazao kvalitetan umjetnički rad svih ansambala sa kojima imamo odlične odnose i sa kojima vrijedno radimo na promociji horske muzike u našoj državi i van njenih granica. Drago mi je da je to prepoznala i tuzlanska publika, koja je zasluženim aplauzima ispratila i nagradila sve učesnike. Odlična atmosfera I kvalitetan koncert najbolji su uvod u ono što nas očekuje u još dva dana Internacionalnog horskog šampionata „Lege Artis“ – rekao nam je dirigent Jasmin Hasić mr.art, umjetnički rukovodilac MOC “Lege Artis” Tuzla i direktor šampionata.

Vrhunska horska manifestacija takmičarskog i revijalnog karaktera koja se održava 9. put, nastavljena je danas koncertom Dječijeg hora “Lege Artis” Tuzla za mališane iz tuzlanskih obdaništa, škola i ustanova kao i nastupom horova na “open air” koncertu na Trgu Slobode u Tuzli od 20,30 sati.

Sutra, završnog dana, 8. juna je takmičenje i natpjevavanje u Velikoj sali  JU BKC TK, nakon čega će biti biti dodijeljene nagrade najboljima i Grand prix šampionata. Te aktivnosti su planirane od 13,00 i 19,30 sati.

Podsjećamo u okviru ove manifestacije Tuzli će se predstaviti 10 renomiranih horskih ansambala sa više od 500 članova, koji će se takmičiti u više kateogorija i za Zlatnu liru – Grand prix šampionata.

Organizatori šampionata su Muzički obrazovni centra “Lege Artis” Tuzla i JU Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, a ulaz na sve događaje je slobodan.

Vezane vijesti

TUZLA