10.5 C
Tuzla
21.04.2024.

Tuzlanske škole rade na uvođenju novog zanimanja

U Elektrotehničkoj i Građevinskoj školi u Tuzli održava se trodnevna edukacija profesora elektro i građevinske struke za unaprjeđenje vještina i znanja za montiranje i održavanje fotonaponskih sistema. Korak je to ka uvođenju novog zanimanja monter solarnih fotonaponskih sistema, za koje postoji potreba na tržištu rada i koje će, nadaju se nadležni vladati veliko interesovanje.

Uvođenje novih tehnologija i novih „zelenih“ poslova istaknulo je nekoliko izuzetno potrebnih profila radnika. Među njima su svakako i monteri solarnih fotonaponskih sistema.  Međutim, niti jedna škola u Bosni i Hercegovini ne obrazuje učenike za ovo zanimanje. Direktor Mještovite srednje elektrotehničke škole navodi da je ovo bio dodatni motiv da uđu u projekat i ovo zanimanje uvedu u redovnu nastavu.

„Kada je u pitanju samo obrazovanje kadrova koji će se baviti instalacijom fotonaponskih sistema ne radi se tu samo isključivo o instalaciji, nego i održavanju, eventualnim popravkama. Koliko je to potrebno na našem tržištu na neki način diktira i samo evropsko tržište”, objašnjava Mirnes Avdić, direktor JU Mješovita srednja elektrotehnička škola Tuzla.

Direktori škola koje učestvuju u projektu navode da su ispunili sve preduslove koji traženi od njih. Na uvođenju ovog zanimanja rade skoro godinu dana u saradnji s Ministarstvom obrazovanja i nauke i Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona.

„Važan segment u svemu ovome jeste i obuka kadra, naših profesora, koji će predavati ovu oblast, koji će pripremati učenike koji upišu ovo zanimanje. Oni će ih pripremati da steknu potrebna znanja, vještine i kompetencije kako bi na tržištu rada mogli dati sve ono što je potrebno“, kazao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Cilj jeste smanjiti karbonski otisak i zagađenje zraka, koje predstavlja jedan od najvećih problema u našem gradu, ali i državi. Upravo to je moguće postići uvođenjem fotonaponskih sistema koji koriste obnovljive izvore energije.

„Svaka energetska tranzicija, Sofijska deklaracija i bilo koja deklaracija koja govori o promjenama u oblasti elektroenergetskog sistema, govori o obnovljivim izvorima energije. Sunce je jedan od izvora koji je najravnomjernije zastupljen i dostupan je svugdje i to je ono u čemu svako od nas može učestvovati“, kaže Džemila Agić, direktorica Centra za energiju i ekologiju.

Potpisivanjem Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, zemlje regiona obavezale su se na niz konkretnih akcija, uključujući uvođenje takse na emisije ugljen-dioksida i tržišnih modela za podsticanje obnovljivih izvora energije, kao i postepeno ukidanje subvencija za ugalj. 2010. godine je u Evropi bilo instalirano 36 gigavata solarne energije, a procjenjuje se da će se taj broj do 2030. godine povećati na 600 gigavata.

Vezane vijesti

TUZLA