32 C
Tuzla
17.07.2024.

U četvrtak kolektivna dženaza u Gornjoj Kalesiji, ukop četiri žrtve sa područja Zvornika

U Memorijalnom kompleksu Gornja Kalesija u četvrtak 1. juna bit će klanjana 25. Kolektivna dženaza i obavljen ukop četvoro identifikovanih civila, ubijenih na području Opštine Zvornik, tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu. Do danas je obavljena identifikacija 1.114 tijela ubijenih Zvorničana, a na ovom lokalitetu sahranjeni su posmrtni ostaci 792 žrtve, dok su preostala tijela ukopana u lokalna mezarja na području Zvornika. Zvanična evidencija žrtava zločina JNA i srpske vojske, govori da je samo na području Zvornika ubijeno više od 2.000 civila. Mnogi još uvijek nisu pronađeni.

Ove podatke saopćio je novinarima Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Opštine Zvornik, iskazujući ogorčenje neadekvatnim radom državnih institucija na otkrivanju počinilaca ratnih zločina, te na traganju za nestalima.

-U Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za više od 7.600 osoba, nestalih tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu. Sramota je da za skoro tri decenije nismo uspjeli pronaći tijela žrtava, kako bi bili dostojno sahranjeni. Nažalost, naša tužilaštva su potpuno usporila taj proces i sigurni smo da će zbog toga veliki broj počinilaca ostati nekažnjen. Kada mi ko spomene tužilaštvo, plače mi se – kazao je Grahić.

Prema njegovim riječima u četvrtak 1. juna na Šehidskom mezarju Memorijalnog kompleksa Gornja Kalesija bit će ukopani:

Izet (Ismet) Manjić, rođen 1971. u Kamenici

Senad (Abdurahman) Sulejmanović, rođen 1964. u Novom Selu

Sadika (Emin) Hrbatović, rođena 1970. u Pahljevićima

Smajo (Ibrahim) Hamzabegović, rođen 1950. u Glodima.

Njihova tijela su pronađena u masovnim Grobnicama: Kamenica, Križevačke njive i Snagovo, još 2004. godine. Međutim, na identifikacije se čekalo skoro dvije decenije.

Mustafa-ef. Muharemović, predsjednik Organizacionog odbora 25. kolektivne dženaze i hfz. Izet-ef. Salkanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, pozvali su građane da organizovano posjete sva stratišta i na taj način odaju počast žrtvama. Također, sugerisano je da svi koji dolaze iz dijaspore, a do sada to nisu učinili, da se jave ICMP u Tuzli, kako bi dali uzorak krvi, nužan za identifikaciju nestalih srodnika.

Vezane vijesti

TUZLA