23.9 C
Tuzla
20.05.2024.

U ovoj godini počinje izgradnja Kampusa Univerziteta u Tuzli

Ova godina ključna je obrazovanje u Tuzlanskom kantonu. Tako tvrde nadležni. Razlog tome je raspisivanje tendera za izgradnju Kampusa Univerziteta u Tuzli koji bi mogao biti u idućem mjesecu.

Zadnja dokumentacija glavnog projekta završen je do 20. februara čime se stekao uslov za dobijanje građevinske dozvole.

“ Paralelno pripremamo tender za izvođenje prvog objekta i naša želja je da taj tender raspišemo do prvog marta, znači u februaru. Time smo došli na korak do izgradnje I nadam se da će ta tenderska procedura proteći uspješno i u tom slučaju mi u 2024. godini otvaramo prvo gradilište, četiri fakulteta pod jedan krov, nekadašnje spavaone ćemo sve staviti pod jedan krov. Mi se nadamo da ćemo u 2026. godini useliti prva četiri fakulteta”, rekao je prof.dr. Damir Zenunović, voditelj Operativnog tima za razvoj Kampusa Univerziteta u Tuzli.

Posebno je to od značaja jer će u prvom modernom objektu biti četiri fakulteta.

“ Na korak smo do jednog generacijskog projekta odnosno početka realizacije projekta. Sa aspekta sredstava i ukupne cifre koliko je potrebno za cjelokupni projekat izgradnju Kampusa, možemo reći da je to dug put ali i najduži put počinje prvim korakom. Mi smo veoma blizu tog koraka, prve faze izgradnje četiri objekta, četiri fakulteta, premještanja četiri fakulteta”, istakao je Irfan Halilagić, premijer Tuzlanskog kantona.

Za ove namjene osigurano je 14 miliona KM.

Naredne godine počinje izgradnja Kampusa Univerziteta u Tuzli

Vezane vijesti

TUZLA