5 C
Tuzla
17.04.2024.

U pripremi nove zone toplifikacije u Tuzli

Meteorolozi za naredne dane prognoziraju pogoršanje vremenskih prilika, odnosno niže temperature. No, ne očekuju se veći problemi ni na sistemu grijanja u Tuzli. U Centralnom grijanju navode da su uvijek spremni da građanima pruže adekvatnu uslugu. Ovo preduzeće planira veće projekte i širenje mreže daljinskog grijanja.

Na području Tuzle trenutno je više od 26 hiljada korisnika na sistemu daljinskog grijanja. Potrebe za proširenjem sistema su sve veće, pa je potrebno vršiti i rekonstrukciju magistralnog vrelovoda. Vlada Federacije BiH je iz Budžeta izdvojila 10 miliona maraka za ovaj projekat, koji će, kako navode iz Centralnog grijanja Tuzla mnogo značiti za grad.

”U pripremi su neki malo veći projekti koji će sigurno omogućiti velikom dijelu grada koji nikad nije bio u planu da se spoji na sistem daljinskog grijanja, koji će poslije rekonstrukcije magistralnog vrelovoda imati mogućnost da se proširi, i da možda ”teritoriju cijelog grada” spojimo na sistem daljinskog grijanja”, ističe Adnan Karahmetović, pomoćnik direktora za tehničke poslove JP Centralno grijanje d.d. Tuzla.

Trenutni magistralni vrelovod izgrađen je prije skoro 40 godina. U zoni toplifikacije je do sada područje od Slavinovića do Šićkog Broda.

”U pripremi su nove zone toplifikacije, kako bi ove rekonstrukcije koje radimo pratile te nove zone toplifikacije koje će se otvoriti. Tako da ćemo vrlo brzo imati neka proširenja mreže već ovog ljeta ili u pripremi narednog ljeta”, kaže pomoćnik direktora za tehničke poslove JP Centralno grijanje d.d. Tuzla.

U toku je implementacija alata koji će olakšati proračune i analizu sistema daljinskog grijanja.

”Od ljeta ove godine ćemo probati da svako veće priključenje na sistem daljinskog grijanja izanaliziramo kako bi omogućili gradu da vrši toplifikaciju na ispravan način, da se ne osjeti na postojeće korisnike. Mi smo to radili i do sada, samo što će biti sada ažurnije i puno bolje”, naglašava Karahmetović.

Grijna sezona traje do 15. aprila, ali se u slučaju nižih temperatura može produžiti do 1. maja.

Vezane vijesti

TUZLA