-1.1 C
Tuzla
04.12.2023.

U toku likovna kolonija ”Slovenci u Tuzli 2023.” – Umjetnici sa Balkana na jednom mjestu

Umjetničko djelo nastaje uz pomoć kistova, precizno i sa puno ljubavi. To je pokazao i Dare Trobec, umjetnik iz Slovenije. U Tuzlu je kako kaže, došao predstaviti slikarsko umijeće. U okviru likovne kolonije ”Slovenci u Tuzli 2023.” želi prenijeti duh svoje zemlje u naš grad i državu.

„Donosim malo Slovenije u Tuzlu i to je bitno, da se družimo, da razmjenjujemo utiske i način rada i da uzmem malo Bosne nazad“, rekao je za RTV Slon Dare Trobec, umjetnik iz Slovenije. 

A uzeo je, jer Dare tehnikom akril oslikava dva tuzlanska velikana.

„Odlučio sam pošto je zadatak da jednu sliku napravimo nešto iz Tuzle, ja sam odlučio da naslikam Mešu Selimovića i Ismeta Mujezinovića pošto su mi se baš svidjeli kad idemo onom ulicom“, navodi Trobec. 

Sličan motiv imala je i hrvatska slikarka Lidija. Ona je kaže, motivisana našom historijom i kulturom.

„Nešto što je karakteristično za Tuzlu i ovaj kraj. Ovog puta sam se odlučila za dva tuzlanska velikana, jednog književnog, jednog slikarskog. Upravo jer su važni za građane Tuzle, njihovu historiju, kulturu i umjetnost“, kazala je Lidija Stehlik, umjetnica iz Hrvatske. 

Za razliku od umjetnika iz regiona, umjetnik sa ovdašnjih prostora Ismet želi predstaviti prirodna bogatstva. Kaže, 40 godina kroz djela nastoji podići ekološku svijest kod ljudi.

„Ova slika je smiraj duše, ogledalo duše, plavetnilo moje ljubavi. Uglavnom netaknuta priroda je suština, kada gledamo sliku da vidimo tu ljepotu“, navodi Ismet Hodžić, umjetnik iz Lukavca. 

Ovogodišnja likovna kolonija okupila je 13 akademskih i amaterskih slikara. Tokom sedam dana koliko će trajati, umjetnici će osim zadatka da naslikaju motive Tuzle, kistom prikazati i slobodne motive.

„Tako da ćemo imati raznovrsne motive, slike, malo će ljepote Slovenije predstaviti na svojim radovima iz krajeva odakle dolaze i uz druženje pokušat će stvorit svoje remek djelo“, za RTV Slon rekla je Borka Jokić, mentorica 9. regionalne likovne kolonije ”Slovenci u Tuzli 2023.”. 

S tim se slažu i umjetnici. Kažu da slikanje i stvaranje djela uvijek ide bolje kada se spoji više kistova. Zbog toga je ova manifestacija prilika za njih da razmijene iskustva ali i steknu prijateljstva koja će trajati.

„Suština je novi prijatelji, druženje, pogotov kada shvatiš koliko su dobri ljudi“, dodaje Ismet Hodžić, umjetnik iz Lukavca. 

Slikarska djela koja budu nastala tokom kolonije biće predstavljena na finalnoj izložbi prodajno-humanitarnog karaktera.

„Što znači da od prodaje slike uplaćujemo novac na račune vezano za pomoć Sloveniji stradaloj u poplavama obzirom da ih je bilo jako puno“, zaključuje Borka Jokić, mentorica 9. regionalne likovne kolonije ”Slovenci u Tuzli 2023.”. 

Izložba slika biće upriličena prvi dan vikenda sa početkom u 19 sati u BKC-u u Tuzli.

Vezane vijesti

TUZLA