15.7 C
Tuzla
17.06.2024.

U Tuzli obilježen Dan nezavisnosti BiH: BiH je postojala, postoji i postojat će

Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?- Ovo je pitanje građanima i građankama Bosne i Hercegovine postavljeno na referendumu 1992. godine. I nakon 31 godine, položaj onih koji su branili kontinuitet i suverenitet Bosne i Hercegovinu nije se mnogo promijenio, ističu iz boračkih udruženja.

Ja nažalost moram konstatovati da 30 godina od početka i 28 godina nakon okončanja agresije susrećemo se sa raznim problemi. Mene je ponekad stid kada vidim u kakvim uslovima žive pojedini borci”, kazao je Nermin Marevac, predsjednik ORVI 92-95 Grada Tuzle.

Kako ističu iz boračkih udruženja, za poboljšanje statusa boračke populacije nadležni su viši nivoi vlasti.

Jedini način da se promjeni status i stvore bolji uslovi za život boračkih struktura jeste da se njihova primanja usklađuju sa prosječnom platom FBiH. Jer, ako smo se izborili za nezavisnu, svjetski priznatu BiH onda dajmo da ti ljudi prožive ostatak života onako kako treba“, istakla je Sabira Mićanović, predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Tuzle.

Upravo zbog toga, 1. mart je jedan od najvažnijih datuma u novijoj historiji Bosne i Hercegovine. Naša obaveza, kao građana je da se prisjećamo ovog datuma, ali i svega što je zadesilo Bosnu i Hercegovinu nakon usvajanja rezultata referenduma.

Nažalost veliki broj građana poginulo je u agresiji koja je uslijedila nakon toga na našu zemlju i samo na ovaj način manifestacionom i spomeničkom kulturom ne smijemo zaboraviti sve one koji su dale živote za oslobođenje našeg grada i BiH“, kazala je Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla.

Parlament je 28. februara 1995. godine donio odluku da se 1. mart slavi kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Međutim, Dan nezavisnosti se ne obilježava na području cijele države.

Iz tog razloga je veoma bitno da čitava BiH ili barem njen veći dio proslavlja ove značajne datume i zbog današnjih pokoljenja ali i zbog naše budućnosti koju moramo zajedno da gradimo“, navodi Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

Obilježavanje Dana nezavisnosti u Tuzli je počelo odavanjem počasti najhrabrijim kćerima i sinovima koji su dali živote za nezavisnu i suverenu BiH, kao i civilnim žrtvama rata i borcima partizanskih brigada, a završeno je svečanom sjednicom Gradskom vijeća Tuzla.

Vezane vijesti

TUZLA