6 C
Tuzla
28.04.2024.

Udruženja slijepih iz TK uputili otvoreno pismo premijeru Halilagiću

„Otvoreno pismo“ Irfanu Halilagiću, premijeru Tuzlanskog kantona uputili su članovi  Udruženja slijepih Živinice, Banovići, Gračanica i Tuzla, kojeg prenosimo u cjelosti:

Kao predstavnik izvršne vlasti, osvojili ste mandat koji podrazumijeva rad u interesu građana Tuzlanskog kantona. Naše iskustvo pokazuje da to u praksi nije uvijek tako.

Mi, predstavnici Udruženja slijepih Živinice, Banovići, Gračanica i Tuzla, organizacije koje ukupno broje više od 600 slijepih i visoko slabovidih osoba, što nije beznačajna kritična masa u aprilu 2023. Godine podnijeli smo inicijativu da Vi, s nadležnim ministrima i direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona s predstavnicima pomenutih udruženja organizirate sastanak na kojem bi se razgovaralo o položaju slijepih osoba koji nije nepovoljan našom krivicom. Odgovor je stigao u vidu delegiranja pitanja prema ministarstvu za rad i socijalnu politiku, što je za nas bilo neprihvatljivo iz razloga što se naši problemi ne odnose samo na socijalnu sferu. Niste jedini koji nas želite tamo strpati i na taj način ušutkati. Ponovo smo poslali pismeni zahtjev da nas primite. Kad su nas iz Ureda Vlade pozvali na sastanak 26. 05. 2023. U 10 sati bili smo veoma obradovani. Kad smo ugledali vašeg savjetnika bilo nam je jasno da nas iz Vama znanih razloga ne želite primiti. Zauzetost ne prihvatamo kao ispriku koja zvuči potrošeno. Zanimljivo je da niste „zauzeti“ za predstavnike neformalne grupe roditelja djece s invaliditetom, koji sebe nazivaju „Unijom osoba i organizacija osoba s invaliditetom“ koje ste nedavno primili. Pozvali ste medije jer ste znali da će hvaliti rad Vlade što Vam naravno ide u prilog. Nemamo ništa lično protiv navedene grupe koja se bori za prava svoje djece. Ovim primjerom željeli smo ukazati da kod vas ne važe isti kriteriji za sve. Za razliku od Vas koji ste bili toliko bahati da ignorirate zahtjev više od 600 građana Tuzlanskog kantona, razgovarali smo s pomoćnicima ministra za rad i socijalnu politiku, i obrazovanje i nauku, sa službenicom ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, pomoćnikom direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona kao i Vašim savjetnikom Rahimom Gadžićem.

Javno Vas pitamo jeste li baš toliko zauzeti da nam ne možete posvetiti pola sata Vašeg radnog vremena ili mi po Vama nismo vrijedni toga. Ne smatramo vas preprekom u borbi za naša osnovna ljudska prava koja nam po međunarodnim i domaćim dokumentima pripadaju. I pored negativnog iskustva, otvoreni smo za komunikaciju i saradnju s Vladom Tuzlanskog kantona i aktivno učešće u aktivnostima koje Vlada planira provoditi za dobrobit građana Tuzlanskog kantona s invaliditetom, navodi se u otvorenom pismu Udruženja slijepih Živinice, Banovići, Gračanica i Tuzla

Vezane vijesti

TUZLA