15 C
Tuzla
22.05.2024.

UIO RC Tuzla: Oduzeto 179 kg duhana i više od četiri hiljade paklica cigareta

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u operativnoj akciji „BLOK II“ oduzeli su 179 kg sitno rezanog duhana kao i 4.858 paklica različitih cigareta ukupne tržišne vrijednosti u iznosu od 64.000 KM.

Službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja UIO su na području u regionalnog centra Tuzla proveli akciju kodnog naziva „BLOK II“. Tom prilikom je identificirano lice koje se bavi nedozvoljenim prometom akiciznih proizvoda, te je izvršen pretres putničkog motornog vozila, stambenog objekta i pomoćnih objekata. Prilikom aktivnosti na terenu pronađena je i privremeno oduzeta veća količina duhanskih proizvoda: 179 kg sitno rezanog duhana za pušenje i 4.858 paklica raznih cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama Uprave za indirektno oporezivanje. Procijenjena tržišna vrijednosti privremeno oduzete robe iznosi 64.000 KM.

Protiv osumnjičenog lica će biti podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210a Krivičnog zakona BiH.

U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema, kao i vozila donirana UIO od strane Američke ambasade u BiH putem programa EXBS.

Vezane vijesti

TUZLA