-1 C
Tuzla
20.04.2024.

UIO: U Tuzli oduzete cigarete sa markicom Kosova

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje su na dvije lokacije koje pokriva regionalni centar Tuzla oduzeli veću količinu cigareta i duhana koji nisu bili obilježeni na zakonski propisan način. Akciznom markicom Kosova bilo je obilježeno ukupno  4.093 paklice cigareta, a radi se o krijumčarenoj akciznoj robi. Oduzeto je i 97,5 kg sitno rezanog duhana i 358 paklica ručno motanih cigareta. Predmetna roba oduzeta je od šest fizičkih lica.

U carinskoj ispostavi Tuzla bila je prijavljena za uvozno carinjenje pošiljka u kojoj su se nalazili elektronski uređaji.  Nakon što su službenici UIO izvršili detaljan pregled teretnog motornog vozila, pronađena je i privremeno oduzeta skrivena i krijumčarena roba. Radilo se o 384 kutije dodatka za prehranu „kolagen Crux“.

Prilikom detaljnog pregleda jednog autobusa koji je ulazio u Bosnu i Hercegovinu ovlašteni službenici UIO su  pronašli i privremeno oduzeli skrivenu i neprijavljenu robu. Riječ je o konzolama za igrice i čipovima.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procijenjena je na iznos od 115.200 KM.

Protiv učinilaca opisanih nezakonitosti će biti preduzete zakonom propisane mjere i radnje.

U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema, kao i vozila donirana UIO od strane Američke ambasade u BiH putem programa EXBS.

Vezane vijesti

TUZLA