30.5 C
Tuzla
22.07.2024.

Tužilaštvo TK: Ukrajinskim državljanima po šest godina i deset mjeseci zatvora

Vrhovni sud Federacije BiH je po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK) objavio osuđujuću pravosnažnu presudu za dva ukrajinska državljana – Dmytro Boiko (42) i Oleksandr Zaitsev (61), zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom računalna prevara i izrekao im kazne zatvora u trajanju od po šest godina i deset mjeseci, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Iz Tužilaštva podsjećaju kako su se oni optužnicom teretili da su krajem januara i početkom februara 2020. godine, sa još pet državljana Ukrajine, kao dio grupe za organizirani kriminal, u više kantona i gradova na području Federacije BiH, koristeći različite sofisticirane računarske alate i programe, pristupali bankomatima Sberbank BH dd Sarajevo na 24 lokacije sa kojih su preuzimali veće iznose novca, te sebi i drugim članovima grupe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 2.600.000 KM.

Boiko i Zaitsev su prilikom izvršenja krivičnog djela lišeni slobode u Bihaću, kada su sa bankomata spomenute banke neovlašteno podigli novac u iznosu od oko 100.000 KM. Novac je oduzet i vraćen vlasnicima.

Kantonalno tužilaštvo TK je u saradnji s Federalnom upravom policije i drugim policijskim agencijama preuzelo istražne radnje za cijelo područje FBiH i vodilo istragu protiv ukupno sedam Ukrajinaca.

Međutim, s obzirom na to da je pet Ukrajinaca nedostupno pravosudnim organima u BiH, krivično gonjenje protiv pet članova grupe za organizirani kriminal je ustupljeno ukrajinskim agencijama za provođenje zakona i pravosudnim institucijama.

Vrhovni sud FBiH je, nakon izricanja pravosnažne presude, osuđenima produžio mjeru pritvora do upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

Oni se nalaze u pritvoru od februara 2020. godine, te će im boravak u pritvoru biti uračunat u vrijeme izdržavanja kazne zatvora, navodi se u saopćenju.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA