7.8 C
Tuzla
21.04.2024.

Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH: Spremni smo za izmjene Nacrta zakona

Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH oglasila se saopćenjem, nakon što je obaviještena o urgenciji Vlade FBiH Predstavničkom domu da se na dnevnom redu nađe nacrt Zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške licima sa invaliditetom, koje prenosimo u cjelosti:

” Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u Federaciji BiH obaviještena je da je Vlada FBiH uputila urgenciju Predstavničkom i Domu naroda Parlamenta Federacije da na dnevni red prve naredne sjednice stave raspravu o nacrtu Zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške licima sa invaliditetom.

Unija je takođe obaviještena i o zaključku Vlade FBiH kojim se kantonalne Vlade pozivaju da razmotre mogućnosti donošenja i usvajanja propisa kojima bi se izjednačila prava na ortopedska pomagala za sve osobe sa invaliditetom, bez obzira na uzrok invaliditeta.

Naša borba sada postaje još jača. Želimo kvalitetna sistemska rješenja i od toga nećemo odustati. Ne odustajemo ni od ostalih zahtjeva o kojima se Vlada još nije očitovala!Od predsjedavajućih oba doma Parlamenta Federacije BiH očekujemo stavljanje na dnevni rad nacrta Zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške licima sa invaliditetom i njegovo stavljanje na javnu raspravu.

Sve naše prijedloge za izmjenama nacrta ovog zakona dostavićemo tokom javne rasprave ili amandmanski u daljoj fazi rada na prijedlogu zakona, sve dok ne dobijemo teskt zakona koji odgovara interesima osoba sa invaliditetom i predstavlja konačno ispunjenje zahtjeva Unije. Insistiraćemo da, u tom smislu, sva pitanja rješavamo u najkraćim mogućim zakonskim rokovima, kako bi dobili konačan tekst zakona koji bi u najskorije moguće vrijeme bio usvojen i implementiran.

Takođe, insistiramo na održavanju tematske sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj ćemo zastupnike i javnost detaljno upoznati sa onim što je potrebno kako bi položaj OSI bio značajno popravljen. U okviru toga insistiraćemo i na donošnju adekvatnih zaključaka koji će biti obavezujući za federalnu Vladu”, navodi se u saopćenju.

Vezane vijesti

TUZLA