30 C
Tuzla
21.06.2024.

USAID sa dva nova fonda pomaže investicije dijaspore u BiH

Vlada Sjedinjenih Američkih Država, putem projekta USAID “Diaspora Invest” objavila je poziv za dodjelu bespovratnih sredstava kompanijama u Bosni i Hercegovini koje su osnovane u posljednje tri godine i koje imaju dokazive poslovne
poveznice sa članovima i članicama bh. dijaspore.

Cilj je mobilizacija dijasporskog kapitala i podsticanje ulaganja u lokalne zajednice, s naglaskom na stvaranju novih radnih mjesta i jačanju partnerstava između domaćih preduzeća i dijaspore.

Tim povodom info-sesije će biti održane u Sarajevu,  (29. septembar, Vanjskotrgovinska komora BiH), Banjoj Luci (2. oktobar, Privredna komora Republike Srpske u 13.00 sati), Kakanj (3. oktobar u 11.00 u prostorijama Općine), Mostar (4. oktobar u 11.00, Vijećnica), Zenica (10. oktobar u 10.30, Gradska uprava), Brčko (11. oktobar u 11.00, zgrada Vlade Brčko distrikta), Livno (16. oktobar u 14.00 sati, Gradska uprava), Berkovići (17. oktobar 2023. u 10.00 sati, zgrada Opštine), Žepče (19. oktobar u 13.00, Restoran California), Bratunac (20. oktobar u 11.30, zgrada Opštine).

Planirana je i online sesija 12. oktobra u 15. 00 sati  koja će biti dostupna na linku: https://bit.ly/online-sesija.

-Pored općeg fonda za cijelu zemlju, koji je otvoren za sve kompanije koje ispunjavaju uslove, USAID je u saradnji s partnerskim jedinicama lokalne samouprave uspostavio posebne lokalne fondove za podršku kompanijama u tim zajednicama, s ciljem da se dodatno ohrabre lokalne dijasporske investicije. Lokalne zajednice partneri daju podudarna sredstva sa USAID-om kako bi dodatno potaknule investicije u svojim sredinama. Na taj način smo uspostavili dodatni mehanizam,  koji posebno ohrabruje investicije u one opštine i gradove koji su napravili konkretne iskorake na podršci svojoj dijaspori – poručili su iz Projekta.

Kroz lokalne fondove biće podržani projekti iz obuhvaćenih jedinica lokalne samouprave Berkovići, Bihać, Bosanska Krupa, Brčko distrikt BiH, Cazin, Centar Sarajevo, Gračanica, Istočna Ilidža, Jablanica, Jajce, Kakanj, Konjic, Livno, Lopare, Lukavac, Maglaj, Modriča, Tešanj, Travnik, Tuzla, Zavidovići, Zenica i Žepče.

-Aplikacije za oba fonda se dostavljaju putem online obrasca na www.grant.diasporainvest.ba. Uslovi prijave zahtijevaju da kompanije moraju biti osnovane u posljednje tri godine od dana objavljivanja poziva i moraju imati dokazive poslovne odnose s članovima dijaspore, bilo kroz suvlasničke strukture u kompaniji ili kroz druge forme poslovne suradnje. Pod članovima/članicama dijaspore smatraju se osobe koje su živjele izvan zemlje ili su se vratile u BiH u posljednjih pet godina, s dokazom da su najmanje tri godine boravile u inostranstvu –  dodaju iz Projekta.

Kroz ovu inicijativu, USAID ima za cilj doprinijeti ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, omogućavajući preduzećima da prošire svoje poslovanje, istraže nova tržišta i unaprijede svoje kapacitete, dok istovremeno pružaju podršku i promovišu ulaganja iz dijaspore, saopćeno je iz USAID-a.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA