18.9 C
Tuzla
31.03.2023.

USAR tim iz FBiH nastavlja neprekidni rad u Turskoj

Jedinica za urbano traganje i spašavanje – USAR tim Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina koja se, prema zaduženju Vlade Federacije BiH nalazi u Republici Turskoj, trenutno je u Hatayu, jednom od najteže zemljotresom pogođenih područja, te ostaje na ovom lokalitetu i nastavlja raditi bez prestanka. Prema informacijama iz Federalne uprave civilne zaštite, pripadnici USAR tima, koji su sa četiri psa tragača, svom potrebnom mehanizacijom i ličnom opremom iz Sarajeva otputovali kao interventna pomoć nakon što je 6. februara razorni zemljotres pogodio Tursku i Siriju, na terenu rade neprekidno, u smjenama.

Također, na zahtjev Uprave za katastrofe i vanredne situacije (AFAD) Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Turske, iz sastava ove jedinice iz Federacije BiH formiran je i tim za brzu pretragu u koji su uključeni psi za potrage. Ovaj tim koristi i endoskopske kamere, te se po zahtjevu AFAD-a upućuje na zadatke brze pretrage terena, na više lokacija za koje postoje informacije i indicije da ima preživjelih.

Iz FUCZ-a su istakli da pripadnici USAR tima danonoćno uklanjaju i pretražuju ruševine, te su i danas angažirani na zadacima pretraživanja ruševina jedne od uništenih višespratnica u Hatayu. Također, medicinari iz sastava USAR tima na terenu su podrška kako pripadnicima ove federalne jedinice, tako i preživjelim stanovnicima, povrijeđenim i uneserećenim osobama.

Inače, kamp Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina, kako navode iz FUCZ-a, jučer su posjetili predstavnici vlasti ove regije koji su izrazili zahvalnost i poštovanje stanovnika Hataya  za sve što hrabri spasioci i pripadnici tima iz Federacije BiH rade na pružanju pomoći ugroženima.

Uz pripadnike USAR tima u funkciji Federalne službe za zaštitu i spašavanje u Hatayu nalaze se i članovi Gorske službe spašavanja FBiH, koji nastavljaju rad na raščišćavanju i pretraživanju ruševina, navode u saopćenju iz Vlade FBiH.

POSLJEDNJE DODANO