22.8 C
Tuzla
24.06.2024.

Usvajanjem Budžeta FBiH minimalna penzija iznosit će 500 KM

Budžet Federacije Bosne i Hercegovine u iznosu od 6,7 milijardi KM jednoglasno je usvojen u oba Doma Federalnog parlamenta. Najveći akcenat stavljen je na povećanje svih penzija i za ove namjene izdvojena su sredstva u iznosu od 665 miliona KM.

U Budžetu je planirano povećanje penzija u ovoj godini za 15 posto. Ovo će ići sa 11 posto, a u aprilu će doći do poravnjanja iznosa u skladu sa rastom inflacije. Sa ovim 11,1 posto penzije minimalne idu u visinu do 500 KM, negdje oko 496 KM vidjet ćemo od samog proračuna kakav će biti procenat ali uglavnom idu u visinu od 500 KM”, kazao je za RTV Slon Haso Halilović, predsjednik Udruženja penzionera TK. 

Povećanje od 11,1 posto penzioneri bi mogli očekivati sa redovnom isplatom januarskih penzija, jer se radi o usklađivanju koje se u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, vrši godišnje. Halilović ističe da je Odluka o akontativnom usklađivanju donesena kako penzioneri ne bi čekali zvanične podatke o rastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena u prethodnoj godini.

Razliku ćemo namiriti kada dođu statistički podaci i ta razlika će biti 5. januara isplaćena na osnovu januarske penzije od 1. januara pa zaključno sa aprilom, jer aprilska će biti uvećana svakako onda će biti januar, februar i mart razlike, ali je važno da imamo osnovicu uvećanu za 11,1 posto”, ističe Halilović.

Da rast penzija traba da prati rast plata, mišljenja su iz Saveza samostalnih sindikata Tuzlanskog kantona, jer kako kažu penzioneri nisu zaslužili da budu na margini društva.

Treba učiniti sve da penzije prate i ove plate na kojima mi insistiramo da budu, da ne ostanu na margini društva jer to su ljudi koji su odradili životni vijek svoj i ulagali u penzioni fond i na kraju ne mogu ni preživljavati od toga a znamo da većina njih dođe u situaciju da im treba novac za lijekove”, rekao je Fahrudin Šahović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata TK.

A da li penzioneri mogu živjeti od penzije ili samo preživljavaju i jesu li zadovoljni ovim povećanjem, pitali smo upravo njih.

Pa ne može se biti zadovoljno kad to nije kako treba, to je sve vrlo malo na ove cijene”

Pa znaš šta je , žabi ne zaviruj u zube, koliko god da bude hvala im, ali to nije ništa, to je sadaka. Ja sam sama i imam relativno dobru penziju ali vjerujte ja ne znam kako se uklapaju gdje je dvoje ili više”

Nikad nije dovoljno koliko god bude povećanje s obzirom na iznose penzije u BiH i mislim da tim ljudima koji su čitav život radili treba dati više u ovim danima, ali nažalost svjesni smo svih ograničenja i Budžeta i onoga čime Bosna raspolaže”

Dobrodošli ali da li je dovoljno, onim sa minimalnim penzijama sigurno nije dovoljno”

Da vam kažem, moj muž je penzioner a ja sam na biruo možete misliti koliko će nam značiti, nikoliko”

Oni povećali ali nije to dovoljno da se preživljava”

Penzionerima su u prošloj godini penzije povećane tri puta i to redovnim usklađivanjem u aprilu za 7,3 posto, zatim vanrednim od 4,30 posto u junu, dok su u novembru najniže penzije povećane za pet posto. U ovoj godini prve uvećane penzije penzioneri će dobiti već 5.tog februara, dok će novo povećanje od oko pet posto, uslijediti u aprilu ove godine.

Vezane vijesti

TUZLA