15.5 C
Tuzla
26.05.2024.

Uviđaj na rasvjetljavanju uzroka požara na džamiji u Gradačcu je u toku

U požaru u Gračacu koji je u nedjelju oko podne izbio na džamiji Husejnija u Gradačcu nije bilo povrijeđenih osoba. A službenici MUP-a i Tužilaštva poduzimaju mjere i radnje na rasvjetljavanju okolnosti pod kojima je došlo do požara.

„Trenutno mogu potvrditi da je u vezi požara u džamiji Husejniji,  Gradačac u toku. Sve radnje preduzimju se po nalogu i pod nadzorom dežurnog tužioca KTTK-a. Više informacija po okončanju uviđaja.“ – saopćili su iz Uprave policije MUP-a TK.

“Uviđaj vezan za požar u  džamiji Husejniji  u Gradačcu je pod nadzorom dežurnog tužioca  počeo jučer, nastavljen je danas i još uvijek je u toku. Na uviđaju su istražitelji SKP MUP-a TK,  a na terenu je i vještak protivpožarne struke.Izdata je naredba za vještačenje po vještaku arhitektonske struke kako bi se utvrdiila šteta koja je izazvana. Provode se sve potrebne istražne radnje u cilju utvrđivanja okolnosti vezanih za nastanak požara.Po okončanju uviđaja i drugih potrebnih istražnih radnji ćemo biti u mogućnosti saopćiti više informacija.” – Istakao je Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva TK.

Historijat džamije

Gradačački kapetan Husein-beg Gradaščević, 1826. godine gradi ispod utvrde ka Čaršiji novu monumentalnu, potkupolnu džamiju. Zbog toga je ova džamija nazivana i Husejnija.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 2004. godine proglasila je „Graditeljsku cjelinu – Husejnija (Husein-kapetana Gradaščevića) džamija u Gradačcu“, nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, podaci su Muftijstva tuzlanskog.

Nije bilo povrijeđenih u požaru u gradačačkoj džamiji

 

Vezane vijesti

TUZLA