-0 C
Tuzla
30.01.2023.

/VIDEO/ “BIRAJ SRCEM, BIRAJ BIH”:Tvrđava Pset – Vrijedan simbol Bosanske Krupe

Tvrđava Pset svoje srednjovjekovne bedeme digla je u dolini Une i Krušnice, u centru grada Bosanska Krupa, na lokaciji koja je prepuna prirodnih ljepota. Prema legendi ovu tvrđavu ozidala je djevojka Krupana u 13. stoljeću.

Ova lokacija predstavlja jednu od historijskih obilježja Bosne i Hercegovine. Obilaskom tvrđave ćete doživjeti srednji vijek i Krajinu iz tog perioda. Tvrđava Pset sastoji se od Donjeg i Gornjeg grada. Pored toga, pruža prelijep pogled na rijeku Unu, drvene mostove, mlinove i centar grada.

Kroz svoju historiju Stari grad je pretrpio mnogobrojna rušenja, ali je uspio sačuvati glavne konture prvobitnog izgleda. Može se pohvaliti autentičnim gotičkim zidovima. Tvrđava pod nazivom Mali pset predstavljala je važnu vojno – odbrambenu ulogu između Istoka i Zapada.

U podnožju Starog grada nalazi se i stari drveni most koji povezuje obale Une. Uz tvrđavu se nalaze katolička i pravoslavna crkva, te džamija, što dovoljno govori o multikulturalnoj raznovrnosti Bosanske Krupe. Tvrđava Pset vrijedan je simbol Bosanske Krupe a proglašena je i nacionalnim spomenikom BiH. 

U narednih nekoliko minuta u saradnji sa Federalnim ministarstvom za turizam u okviru projekta “BIRAJ SRCEM, BIRAJ BIH” predstavili smo Trđavu Pset kao jednu od turističkih destinacija u Federaciji BiH.

“BIRAJ SRCEM – BIRAJ BIH” : Tvrđava Pset – Vrijedan simbol Bosanske Krupe

 

POSLJEDNJE DODANO