-0 C
Tuzla
30.01.2023.

Više od deset mobilnih timova u Tuzli spremno za rad na prijevremenim izborima

Za manje od mjesec dana građani Tuzle će nakon 22 godine birati novog gradonačelnika. S obzirom na to da određene kategorije društva ne mogu lično pristupiti biračkom mjestu, Gradska izborna komisija Tuzla provodi nekoliko aktivnosti kako bi svim građanima omogućila jednako pravo. 

Za osobe koje su zbog starosti, bolesti ili invalidnosti prinuđene glasati u svojim domovima formirani su mobilni timovi. Također, putem mobilnih timova glasat će i osobe koje se nalaze u domovima za starije osobe i kazneno-popravnom zavodu.

Bitno je da osobe koje žele da ostvare svoje pravo da glasaju putem mobilnog tima da se na vrijeme prijave Gradskoj izbornoj komisiji putem Savjeta MZ-a ili direktno putem telefona 035-307-394 kako bi ostvarila to svoje pravo”, istakla je za RTV Slon Asja Kravić, predsjednica GIK Tuzla.

A da bi ostvarile pravo glasa osobe koje glasaju putem mobilnih timova trebaju se prijaviti najkasnije do 23. januara do 12 sati, kako bi na vrijeme bile uvrštene u aplikaciju Centralne izborne komisije BiH. Za sada će građani Tuzle na raspolaganju imati više od 10 mobilnih timova.

Znači nakon što se građani prijave putem Savjeta MZ-a ili direktno u Gradsku izbornu komisiju, predstavnici GiK izlaze na lice mjesta i od zainteresovanih osoba preuzimaju potpisanu izjavu da žele ostvariti pravo glasa putem mobilnih timova i nakon toga isti se unose u aplikaciju Centralne izborne komisije. U ovom trenutku mogu reći da ćemo za prijevremene izbore za gradonačelnike Tuzle imati između 11 i 12 mobilnih timova”, navodi Kravić.

Prema trenutnim informacijama Gradske izborne komisije Tuzla, pravo glasa će 5. februara na prijevremenim izborima za gradonačelnika imati oko 111 hiljada građana koji će glasati na oko 260 biračkih mjesta u Tuzli.

POSLJEDNJE DODANO