20 C
Tuzla
23.05.2024.

Vlada TK utvrdila kriterije raspodjele 2.1 milion KM za podršku sportu

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je danas na sjednici kriterije raspodjele 2.1 milion KM za podršku sportu u 2024. godini.

– Za realizaciju ovih sredstava planirano je da Ministarstvo kulture, sporta i mladih u toku 2024. godine raspiše tri javna poziva i to: Javni poziv za sufinansiranje projekata/programa sportskih organizacija u oblasti tjelesne kulture i sporta za koji je predviđeno 889.000 KM, Javni poziv za dodjelu sportskih stipendija za koji je predviđeno 140.000 KM i Javni poziv za projekte rekonstrukcije i opremanja sportskih objekata za koji je predviđeno 759.000 KM – pojasnio je resorni ministar Damir Gazdić.

Preostali iznos sredstava raspoređivati će se posebnim odlukama i putem javnih nabavki, a odnosi se na sufinansiranje rada Sportskog saveza TK, Sportskog saveza lica sa invaliditetom TK, Školskog sportskog saveza TK, rada Savjeta za sport, izrade Strategije razvoja sporta i ostalo što je definisano odlukom, a što proizilazi i iz odredbi Zakona o sportu.

„Ono što je bitno istaći jeste da smo mi u odnosu na 2023. godinu povećali iznos za stipendije i nagrade naših takmičara i učenika koji učestvuju na našoj maloj olimpijadi, odnosno na kantonalnim takmičenjima, pa ćemo dodijeliti i značajna sredstva i po ovom pozivu na osnovu postignutih rezultata.“ kazao je ministar kulture, sporta i mladih TK Damir Gazdić

Posebnim odlukama dodjeljivati će se i sredstva za projekte koji nisu mogli biti planirani početkom godine odnosno koji su hitni i za koje se bude cijenilo da su značajni za razvoj sporta na području kantona, a u okviru ovih sredstava dodjeljivati će se i sredstva nadležnim državnim granskim sportskim savezima za odlazak reprezentativaca sa područja kantona na najveća sportska takmičenja.

Na današnjoj sjednici utvrđeni su uslovi, kriteriji i postupak raspodjele sredstava za sufinansiranje razvoja i unapređenje javne tržišne infrastrukture na području Tuzlanskog kantona.

– Radi se o ukupno 50.000 KM namijenjenih javnim preduzećima a u cilju poticanja razvoja javne tržišne infrastrukture, uređenja tržnica i pijačnih prostora, te unapređenja konkurentnosti organizatora pijačne prodaje i pijačnih prodavaca. Za pojedinačan projekat podrške može biti odobreno minimalno 10.000 KM, a maksimalno 20.000 KM, dok za svaki predloženi projekat podnosilac prijave mora obezbijediti novčano sufinansiranje u iznosu od najmanje 50 posto od ukupnog iznosa predložene investicije/intervencije – pojašnjava pomoćnica ministrica za trgovinu i turizam Dželmina Huremović.

Vlada TK je donijela i odluku o Pozitivnoj listi lijekova Tuzlanskog kantona koja sadrži lijekove koji se mogu propisivati i izdavati na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona. Ova odluka sadrži ukupno 1.021 lijek na A listi, te 92 lijeka na B listi, a u odnosu na prethodnu listu uvršten je 31 novi lijek, a kojima je proširena lista za značajan broj dodatnih indikacija, kako bi se dodatno poboljšala zdravstvena zaštita stanovništva TK, te terapijski pokrio što veći broj oboljenja pacijenata u tom kantonu.

Vezane vijesti

TUZLA