12.8 C
Tuzla
26.05.2024.

VMBiH – BiH u EU programu jedinstvenog tržišta

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog međunarodnog sporazuma između Evropske unije (EU), s jedne strane, i Bosne i Hercegovine, s druge strane, o učešću Bosne i Hercegovine u programu Unije pod nazivom Jedinstveno tržište. Program.

Vijeće EU i Evropski parlament usvojili su u aprilu prošle godine Program Evropske unije za jedinstveno tržište za period 2021 – 2027. ukupne vrijednosti oko 4,2 milijarde eura.

Glavni ciljevi ovog programa su: povećanje efikasnosti jedinstvenog tržišta; podrška preduzećima, posebno malim i srednjim; razvoj evropskih standarda visokog kvaliteta; jačanje i zaštita potrošača; unapređenje zdravlja ljudi, životinja i biljaka i dobrobiti životinja, kao i uspostavljanje okvira za finansiranje visokokvalitetne statistike.

Jedan od šest stubova ovog programa predstavlja nastavak programa Evropske unije za konkurentnost malih i srednjih preduzeća (COSME) za period 2014. – 2020. godine, u kojem je učestvovala i Bosna i Hercegovina.

Učešće u ovom programu može se smatrati i doprinosom ispunjavanju dugogodišnjih preporuka Evropske komisije upućenih BiH u ovoj oblasti.

Za sedam godina učešća u ovom programu, Bosna i Hercegovina će na ime ulaznice obezbijediti 607.922,00 eura, s tim da će se doprinosi plaćati na godišnjem nivou, uz mogućnost obezbjeđenja dijela novca iz IPA fondova.

Prijedlog sporazuma bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za potpisnika BiH predložen je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, saopšteno je iz VMBiH.

Vezane vijesti

TUZLA