-0 C
Tuzla
29.01.2023.

VSTV danas imenuje predsjednika Državnog suda

Trenutni predsjednik Državnog suda Ranko Debevec pozvan je da sutra predstavi svoj program rada kao jedini kandidat na ovu funkciju, rečeno je tokom prvog dana sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Predsjednik Vijeća Halil Lagumdžija je tokom obraćanja medijima kazao da je Komisija za razgovor obavila intervju sa Debevcem i da je on jedini kandidat za predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, javlja Birn.

Dodao je da je nakon razgovora održana sjednica Podvijeća, te da je kandidat – Debevec predložen da sutra na Vijeću izloži svoj program rada i da se nakon toga odlučuje o izboru predsjednika Suda BiH.

Lagumdžija se osvrnuo i na rješavanje predmeta korupcije i organizovanog kriminala i rekao da ne može biti zadovoljan sve dok ne bude bio dovoljan broj optužnica, te veći broj osuđujućih presuda.

-Znate da je u fokusu javnosti, pravosuđa i Vijeća da napravimo što efikasniji sistem procesuiranja predmeta organizovanog kriminala i korupcije i u tom kontekstu tražit ćemo od glavnih tužilaca da nam periodično detaljnije podnose izvještaj, da o tom raspravljamo i u kontekstu rasprave da donesemo i određene mjere – pojasnio je Lagumdžija.

Tokom rasprave o pokretanju procedure izbora novih članova Vijeća, odbijen je prijedlog da se žrijebanjem bira spolna i nacionalna struktura novih članova, te izglasan prijedlog da ostane ista struktura.

Ove godine ističe mandat članicama Vijeća Željki Radović iz Okružnog tužilaštva u Doboju, Jadranki Stanišić iz Vrhovnog suda Republike Srpske te Duški Bogojević, koja je izabrana od strane Advokatske komore Republike Srpske.

Predsjednik Lagumdžija je kazao da se nada da će novi Zakon o VSTV-u izmijeniti propise kako ne bi došlo do situacija da se iz istih institucija uvijek bira ista nacionalnost i spol.

-Mislim da je žrijebanje uvedeno kako bi se ovakva procedura izbjegla – rekao je Lagumdžija.

POSLJEDNJE DODANO