15 C
Tuzla
13.06.2024.

Za osam mjeseci u prošloj godini ostvareno 962.897 dolazaka turista

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o stanju u sektoru turizma u Bosni i Hercegovini, sa sugestijama na sjednici, u kojoj se navodi da je za osam mjeseci prošle godine ostvareno 962.897 dolazaka turista i 2.167.603 noćenja, dok je u cijeloj 2021. godinu zabilježeno 960.383 posjeta i 2.230.920 noćenja.

Postotak stranih turista u ovom razdoblju, navodi se u Informaciji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, iznosio je 63 posto, a vodeće zemlje po broju dolazaka turista u BiH su: Hrvatska, Srbija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Turska, Slovenija, Saudijska Arabija i Njemačka.

U prošloj zimskoj sezoni oboreni su dosadašnji rekordi posjećenosti olimpijskih planina, o čemu govore primjeri Jahorine sa 153 dana skijanja, na 48 kilometara staza, uz pomoć čak 12 instalacija vertikalnog transporta, i Bjelašnice sa 135 skijaških dana, uz povećanje broja korisnika i prihoda za više od 30 posto.

U Informaciji se naglašava da u BiH ima značajne prednosti kada su postpandemijski trendovi u pitanju – raznolikost prirodnih bogatstava, rijeke, more i planine koje zbog izuzetno čistog zraka predstavljaju zračne banje te postoji mogućnost razvijanja individualnog i outdoor turizma, što u ovom trenutku predstavlja primat nad masovnim turizmom.

Vijeće ministara BiH je zadužilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da sukladno svojim nadležnostima u suradnji s nadležnim entitetskim i institucijama i Brčko distrikta BiH poduzima aktivnosti za unapređenje turizma u BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vezane vijesti

TUZLA