15 C
Tuzla
22.05.2024.

Za osmijeh je potrebno malo – Pokrenuta kampanja za pomoć ženama u Turskoj i Siriji

Ovako nas je u svom domu dočekala Eila Vicković. Došli smo baš u vrijeme kada je pripremala paket pomoći za žene i djevojke u Turskoj i Siriji.

Sad kad se čovjek nađe u dilemi šta bi to bio izbor da stane u taj paket ja krenem po kući i vidim šta ja imam u kući i šta bi meni u dnevnoj potrebi bilo nužno i onda mi je to ideja da iste takve stvari kupim za druge”, kazala nam je Eila Vicković.

Pripremajući paket, fotografijama se prisjetila vremena kada je slična pomoć došla od žena iz drugih država za žene u ratom pogođenoj Bosni i Hercegovini.

Razlika je, kaže što su tad žene dugo bile bez elementarnih stvari, dok su u Turskoj i Siriji bez svega ostale u jednom momentu.

One su htjele izazvati osmijeh. Pakovale su luksuzne stvari o kojima nismo mogli ni sanjati u tom momentu, kojih smo bile željne od kojih smo se morale odreći tokom godina agresije na BiH. Ove žene su ostale bez elementarnih stvari, bez svega, tako da nijedna jedina stvar koja se upakuje ne može biti višak”, navodi Eila.

Akcija Crvenog križa simbolično nosi naziv „Niste same“, a upravo to je i poruka koju paketi pripremljeni od žene ženi treba da pošalju – da neko u najtežim momentima misli upravo na njih – žene i djevojke u Turskoj i Siriji.

“Riječ je o prikupljanju higijenskih paketa neophodnih za jednu djevojku, odnosno ženu. Možete također ubaciti neki papirić, odnosno cjeduljicu ili pismo koje će kasnije dobiti neka žena ili djevojka kojoj je paket namijenjen”, istakla je za RTV Slon Indira Kriještorac, glasnogovornica Crvenog križa Federacije BiH.

Žene u BiH nikada nisu zaboravile sreću i ushićenje koju su osjećale kada su otvarale pakete nepoznatih prijateljica čiji su im mali znaci pažnje davali volju i snagu da prežive sve nedaće. Zbog toga će i akcija Federalnog crvenog križa za pomoć djevojkama i ženama u Turskoj i Siriji sigurno biti pun pogodak smatra Eila.

Oni su u tuzi i tu tugu dijelimo s njima tu ne možemo ničim umanjiti, ali jednim trenutkom evo makar osmijeh, makar osmijehom”, rekla je Eila Vicković.

Akcija prikupljanja paketa trajat će cijeli mart s obzirom da je riječ o mjesecu u kojem se obilježava i Međunarodni dan žena.

Vezane vijesti

TUZLA