25.5 C
Tuzla
24.06.2024.

Zbog koruptivnih aktivnosti uhapšen uposlenik Tužilaštva BiH

Postupajući u odnosu nulte tolerancije prema pojavama koruptinih aktivnosti, u akciji po nalogu Tužilaštva BiH, uhapšen je osumnjičeni Mustafa Vrabac  (1985.), uposlenik Tužilaštva BiH. Aktivnosti su proveli policijski službenici MUP-a RS i MUP-a KS.

Osumnjičeni je pod istragom da je, u proteklom periodu, stupio u kontakt sa jednom osobom, te tražio za sebe nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 10.000 eura, kako bi u svojstvu službene osobe i uposlenika Tužilaštva BiH, pokušao utjecati i ishoditi povoljniji status za navodnog osumnjičenog.

U vršenju koruptivnih aktivnosti, osumnjičeni je uz naredbu Suda BiH i akciju tužilaštva i policijskih agencija, zadokumentiran i uhapšen zbog kaznenog djela – primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu uticajem iz  članka 219. KZ BiH.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Glavni tužilac naložio je suspenziju i udaljenje osumnjičenog iz kapaciteta Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH i glavni tužilac pozivaju građane, da prijave svako koruptivno i nezakonito postupanje, naročito ako su počinitelji tih aktivnosti uposlenici institucija i agencija za provedbu zakona, kako bi se nezakonita postupanja procesuirala sa ciljem odstranjivanja korumpiranih uposlenika iz svih institucija, a naročito agencija za provedbu zakona, navedeno je u saopćenju Tužilaštva BiH.

Vezane vijesti

TUZLA