15 C
Tuzla
21.05.2024.

Žensko poduzetništvo u porastu – 71 žena pokrenula vlastiti biznis u 2022.

Na evidenciji Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona trenutno se nalazi više od 66 hiljada nezaposlenih osoba. Od toga dvije trećine čine žene. Većina njih na listi je nezaposlenih zbog nemogućnosti pronalaska posla, dok neke od njih imaju i druge razloge.

Radila sam 25 godina i obzirom na zdravstveno stanje nisam mogla više raditi i prijavila sam se na biro. Tu sam već pet godina i sad moram čekati 65 godina za penziju”, kazala je Šahzija Hasanbašić. 

Iako je bila zaposlena Šahzija je s vremena na vrijeme maštala o pokretanju vlastitog biznisa.

Jesam dok sam bila mlađa, dok sam bila zdravija a obzirom i na godine tako da ništa od toga. Htjela sam pokrenuti biznis uglavnom oko trgovine. Mislim to je bila neka moja vizija ali.. “, navodi Hasanbašić.

Vizija za nju, ali ideja pretočena u biznis za Sanelu Aleksić. Nakon dugogodišnjeg rada u struci, odlučila se da postane sama svoj gazda. Bez bilo kakve podrške državnih institucija, korak, po korak Sanela u tome uspjeva već tri godine kada je započela priču zvanu “Čarolija”.

Ja sam ušla među cvjećare koje imaju tradiciju od 10, 15, 20 godina. Shvatila sam u suštini da je narod željan nečeg novog. Svi su oni radili i rade i dan danas, ali shvatila sam da treba da donosim nešto novo i drugačije da bi se izdvojila od ostalih. I Čarolija je u tome uspjela”, istakla je Sanela Aleksić, vlasnica cvjećare Čarolija. 

Poduzetništvo je podjednako izazovno za oba spola, ali Sanela je mišljenja da je ženama ipak teže.

Za ženu smatram da je puno bolje da bude samostalna poduzetnica. Zašto, zato što u našem društvu, ženi je potrebno duplo više da radi da bi se dokazala i da bi prošla kao muškarac. Žene trebaju da vjeruju u sebe. Ne postoji stvar koju ne možemo da uradimo. Smatram da smo mi jači pol a ne muškarci”, dodaje Aleksić.

Kroz razne aktivnosti, uvidjela je da su se žene u Bosni i Hercegovini probudile u poduzetništvu. To su nam potvrdili i u Službi za zapošljavanje Tuzlanskog kantona. Projekti Federalnog zavoda za zapošljavanje znatno su doprinijeli tome.

U prošloj godini 71 žena je pokrenula samostalnu djelatnost, odnosno mali biznis. Obično su to uslužne djelatnosti, male trgovine ili butici”, rekla je Amela Makul, stručna savjetnica za informisanje Službe za zapošljavanje TK.

Za razliku od Sanele koja je biznis pokrenula od vlastitih sredstava, žene koje učestvuju u programima sufinansiranja samozapošljavanja imaju nekoliko olakšica. Počev od registracije djelatnosti pa do plaćanja poreza i doprinosa u trajanju od godinu dana.

One koje pokreću djelatnost osim toga što dobiju za pokretanje i zaposlenje imaju pravo i da zaposle jednog radnika za kojeg Zavod također sufinansira šest mjeseci”, navodi Makul.

Na razvoj ženskog poduzetništva najčešće utiče tradicionalna uloga žene u društvu, stoga su programi zapošljavanja jedan od načina da žene spoznaju svoje mogućnosti i rade na osnaživanju i ostvarenju snova.

Vezane vijesti

TUZLA