20 C
Tuzla
23.09.2023.

25. maj je dan dubokog bola koji nikada neće prestati

U Federaciji BiH je Dan žalosti u znak sjećanja na stradanje tuzlanske mladosti 25. maja 1995. godine. Granatom ispaljenom sa Ozrena na okupljalište mladih, ubijena je 71 osoba, a više od 150 je ranjeno. Osuđenik za ovaj zločin je na slobodi u susjednoj Srbiji. Građani Tuzle i BiH i predstavnici vlasti odali su počast nevino stradalim.

Sa suzom u oku, boli u duši, prisjećaju se porodice žrtava, građani i predstavnici vlasti ubijene tuzlanske mladosti na Kapiji. Na ovom mjestu, bolnoj tački Tuzle, granatom sa Ozrena, ugašen je 71 život.

”Prosječne starosti 22 godine i kad uzmete da je prošlo 28, danas biste imali ljude od 50 godina koji bi imali svoje porodice. Mnogi bi od roditelja postali djedovi i nene, što drugim riječima znači, tog dana je prekinut život”, navodi Selim Bešlagić, ratni načelnik Tuzle.

Ranjeno je više od 150 osoba. Mladi su 25. maja 95-te trebali slaviti svoj dan i život, a sada je ovaj datum simbol boli.

”Ovo je za građanke i građane Tuzle Dan žalosti, dan dubokog bola koji nikada neće prestati. Mi zbog svih poginulih mladih na Kapiji, moramo da štitimo, branimo, da nikada ne zaboravimo istinu o ovom zločinu”, kaže Zijad Lugavić, gradonačelnik Tuzle.

Za masakr na Kapiji pred Sudom BiH jedino je osuđen Novak Đukić na kaznu zatvora od 25 godina. U februaru 2014. godine pušten je iz zatvora jer je Ustavni sud ukinuo presudu. Državni sud je sredinom te godine smanjio kaznu na 20 godina, a u međuvremenu je Đukić pobjegao u Srbiju. Susjedna zemlja ga do danas nije isporučila na izdržavanje kazne.

”To je najveći problem, mogu da kažem sprskog naroda koji s jedne i druge strane Drine još uvijek nažalost kriju ratne zločince i s druge strane pokušavaju neku nama sramotu da pokažu i dokažu, da smo sami sebe ubijali”, naveo je Refik Lendo, potpredsjednik FBiH.

Premijer FBiH Nermin Nikšić ističe da oni koji su radili zločine trebaju da odgovaraju i po ljudskim i po Božijim pravima.

”Što se prije suočimo sa istinom, što prije one koji su uradili to, izvedemo pred lice pravde, veća nam je šansa da se konačno okrenemo budućnosti, da žrtvama osiguramo smiraj”, navodi Nikšić.

Budućnosti nema bez pravde i stalnog podsjećanja na masakr i zločince. Mladi u Tuzlanskom kantonu o ovom zločinu uče kroz redovnu nastavu.

”U okviru onoga što je naš zadatak, dakle nadležnost obrazovanja, u udžbenike smo prošle godine upisali ovaj događaj. Dvadeset godina generacije nisu učile o masakru na Kapiji. Od prošle godine to rade, imaju priliku djeca učiti ko je i šta uradio”, ističe Irfan Halilagić, premijer TK.

Dolaskom na mjesto stradanja i oni najmlađi saznaju šta je simbolika 25. maja danas.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO