8 C
Tuzla
29.04.2024.

Podcast Sigurna mreža – Govorimo o slobodi izražavanja

Podcast Medijska pismenost – Sigurna mreža koji RTV Slon realizuje bavi se temama sigurnosti na internetu. U ovosedmičnom izdanju govorimo o regulisanju online prostora, prava na slobodu istraživanja i radu novinara.

Kolega Damir Mujabašić u studiju je ugostio Marka Divkovića, predsjednika Udruženja BH novinari.

Kako Vi danas vidite današnji online prostor?

“Najiskrenije rečeno, na osnovu iskustva koje imam, da ne pominjem godine života, vidim ga kako jednu ogromnu močvaru, koja odavno ima neprijatan miris, ali da niko ne pokušava da je isuši, da je privede svrsi i da je pretvori u ekzotični park.”

Kako dugogodišnji novinar vidi slobodu izražavanja danas?

“Sloboda izražavanja, kada bi pogledali sa strane, ona je još i dobra, gledajući normativnu stranu, izuzimajući Republiku srpsku, koja poslije posljendjeg Zakona ponovo kriminalizuje klevetu. Na prvi pogled, možete slobodno objavljivati, međutim, problem je što je ta sloboda otišla predaleko. U smislu da je dobar dio autora, u digitalnoj sferi izgubio osjećaj za pravdu, pravičnost i za obavezu i potrebu da poštuje ne samo sagovornika, izvor informacije, nego da poštuje javnost. Javnosti se plasiraju stvari koje sve više nemaju veze sa realnošu, ni sa ljudskim obrazom.”

Cjelokupnu epizodu podcasta pogledajte na linku ispod.

Vezane vijesti

TUZLA